Očuvanje nacionalnih spomenika kulture u općini Gračanica

0
0

Unutrasnjojst Donje dzamije u rusevnom stanju11Gračanica – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavod za zaštitu kulturnu-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzlanskog kantona, izložbom pod nazivom „Kulturno pamćenje-blago koje nestaje“, održanoj još prole godine, u dobroj mjeri su potakli nadležne da se ubrzaju aktivnosti i radovi na zaštiti  spomenika kulture na općini Gračanici. Od osam nacionalnih spomenika tokom prošle i ove godine obnoveljeni su stara džamija u srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice i kuća čerdaklija Mare Popović. Dok je kuća Mare  Popović stara oko dvije stotine godina potpuno završena i čega svoje prve goste, u džamiji u Sokolu nema vode, niti električne struje.


Krivi toranj

Od ostalih spomenika, kao što su Sahat- kula, simbol Gračanice, građena u 19 vijeku, nageta i nazvana kosi toranj, Konak-Vijećnika šarena zgrada koju je gradila Austru-ugarska u kojoj su smješteni organi općine, Lipljanska džamija su u dosta dobrom stanju. Na listi ugroženih spomenika kulture na prvom mjestu je stara Gradina u Sokolu, potom Donja džamija u Lukavici i arheološko nalazište Korića Han u Gračanici.
Gradina u Sokolu, građena prije oko pet stotina godina, skoro da je jedina gradina u BiH čije su zidine srušene, podzemni hodnici devastirani, a na gradinu je zabranjen ulaz, jer je općina osamdesetih godina prošlog vijeka, izdala dozvolu za gradnju privatne kuće na samom ulazu na Gradinu. Ovakv nemar još nije zabilježen u svijetu, a niko pa ni Zavod za zaštitu kulturno-historisjkog nasljeđa TK-a ni komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, pa ni općina Gračanica, ništa ne čine da se problem riješi, a rješenja ima.

 

Inat džamije
U Lukavici kod Gračanice, zaseoku Delići možda je jedini mali zaselak u kojem danas postoje čak tri džamije. Dvije džamije, Gornja koja je građena u turskom periodu i Donja, nešto mlađa prema predanju zovu se inat-džamije, jer se nekada u davana vremena džemat Delići podijelio, pa je svako sebi od zavađenih strana gradio džamiju, jednu od druge udaljeno kojih dvije stotine metara. Donja džamija je zbog svoje interesantne arhitekture proglašena nacionalnim spomenikom i na listi je ugroženih. Ukoliko se nešto hitno ne poduzme u njezinim zaštiti, vrijedan objekat će se sam od sebe srušiti.
Na sreću vrijedne džematlije Delića su danas započeli graditi novu džamiju, tik uz Donju, da se imaju gdje Bogu moliti. Osim Gradine i Donje džamije, na listi ugroženih spomenika kulture je, prema riječima mr.Rusmira Djedovića, stručmnog saradnika iz Zavoda za zaštitu spomenika TK-a i arheološko nalazište Korića Han.

(bh-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime