Očevi u BiH zbog predrasuda rijetko koriste pravo na porodiljski dopust

0
4

otac-beba-dijeteSarajevo – Očevi, kao i majke, igraju nezamjenjivu ulogu u životu svoje djece, pokazuju brojna istraživanja o uticaju očeva na razvoj djece. Nekada je dobar otac jedini hranitelj, te se brinuo da je ponašanje njegove djece odgovarajuće zadatim rodnim ulogama, a danas se “dobar otac” brižljivo i nježno brine za svoju djecu.

Otac dvogodišnje djevojčice Feđa Mehmedović kaže da uživa u svojoj ulozi i vremenu provedenom sa svojom mezimicom. – Koliko je moje dijete sretno, toliko sam sretan i ja. Dakle, sve one stvari koje bi trebao da radi svaki odgovoran otac, odnosno majka: mijenjanje pelena, priprema hrane, igranje, mislim da u tom dijelu najviše uživam, rekao je Mehmedović. Istraživanja potvrđuju da je veza između oca i djeteta ključna za djetetov razvoj. Ako je veza sigurna, topla, osjećajna i puna podrške, otac će imati pozitivan uticaj razvoj, rečeno je na međunarodnoj konferenciji Očinstvo i ravnopravno angažovanje očeva u roditeljstvu na Balkanu: praksa, politike i istraživanja.

– Mnoga istraživanja su pokazala da, pogotovo djevojčice koje su odrasle u porodici sa većom angažovanosti očeva u njihovom odgajanju, su pokazale veći stepen samopouzdanja tokom svog odrastanja, čak i bolje kognitivne sposobnosti, rekao je projekt menadžer CARE Internacional Balkan Saša Petković. Cilj konferencije bio je skrenuti pažnju da u staranje o djetetu, počevši od najranijih dana, treba ravnopravo uključiti oba roditelja.

– Cilj ove konferencije je da pokušamo da razbijemo krute norme maskuliteta, odnosno sve ono što prati ulogu i položaj žene u društvu, pojasnio je Petković. Iako zvaničnih podataka nema, očevi u BiH još uvijek nisu u potpunosti spremni da od svojih ljepših polovina preuzmu brigu o nasljednicima.

Na porodiljsko odsustvo odlučuje se mali broj očeva. Prema riječima Petkovića, brojke u BiH nisu za spominjanje, te je to tek nekoliko muškaraca. Oblast roditeljstva, porodiljske zaštite i prava vrlo dobro je riješena. Očevi i majke imaju ista prava kada je riječ o korištenju porodiljskog odsustva. Na ovaj potez se muškarci se rijetko odlučuju što zbog predrasuda okoline, to zbog nerazumijevanja poslodavaca.

(TV1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime