Obrazovanje u RS-u na Parlamentu

0
15

parlament-bih-sa-300x225 Banja Luka – Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, među odgovorima na delegatska pitanja, između ostalog je delegatima upućen i odgovor Vijeća ministara BiH na pitanje Halida Genjca u veza sa pravima djece povratnika Bošnjaka u entitetu Republika Srpska.

Halid Genjac je pitanje uputio 12.09., a u kojem stoji: “Zadužuje se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo civilnih poslova, da u skladu sa svojim nadležnostima, pribave potrebne informacije od nadležnih entitetskih organa i u roku od 10 dana pripreme i Domu naroda dostave Informaciju o problemima u ostvarivanju Ustavom i Zakonom zagarantiranih prava djece povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj u oblasti osnovnog obrazovanja, posebno u pogledu izvođenja nacionalne grupe predmeta po planu i programu za bosanski jezik.”

Na postavljenu delegatsku inicijativu, Vijeće ministara je 28.11. utvrdilo odgovor. Isti je sastavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, kojem je ovu delegatsku inicijativu uputilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine 18. septembra.

U odgovoru se navode aktivnosti koje je ovo ministarstvo provodilo u 2003. i 2004. godini, što upravo potvrđuje da od tada nisu učinjeni nikakvi dalji napori i koraci prema integraciji osnovnog obrazovanja u ovom entitetu. Nigdje se ne objašnjava šta je učinjeno u slučajevima škola čiji je stepen poštivanja Kriterija za školske manifestacije (koji se navodi kao dokument u odgovoru) upitan, njih 88 u entitetu Republika Srpska, a u vezi sa vezivanjem dana škole sa vjerskim praznicima (najčešće krsnom slavom Svetog Save).

Odgovor je zaobišao i pitanje udžbeničke politike, odnosno činjenice da se na spisku odobrenih udžbenika, ne nalaze udžbenici autora nesrpske etničke pripadnosti, odnosno da se ne nalaze udžbenici napisani na bosanskom/hrvatskom jeziku, ili udžbenici za bosanski i hrvatski jezik i književnost kao predmet.

Premda u zvaničnom nastavnom i planu programu, postoji niz aktivnosti koje su isključivo vezane za jednu vjersku ili etničku zajednicu, o čemu smo više puta govorili, te pojedinačno pojašnjavali, odgovor u vezi s tim segmentom predstavlja zbir floskula i deklarativnih izjava koje nisu u vezi sa stvarnim odnosima i praksom.

Također, nije istina da je usuglašena etnička struktura školskih odbora, kao i što niko ne može tvrditi da nema diskriminacije u zapošljavanju nastavno-tehničkog osoblja, ukoliko nisu učinjeni nikakvi konkretni koraci da se promovira zapošljavanje povratnika te afirmativnom akcijom osigura ravnopravnost.

(prvimart.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime