Obrazovanje ili poniženje: Bošnjačka djeca pjevaju o svetom Savi, a moraju naučiti himnu “Moja Republika”

1
100

skola-zajedno

Zvornik – Osim što im se zabranjuje bosanki jezik i nacionalna grupa predmeta, bošnjačka djeca u manjem bh. entitetu kroz obrazovni sistem trpe dodatna poniženja.

Naime, ovih dana nam se javili zabrinuti roditelji iz osnovnih škola sa područja Zvornika, čija djeca pohađaju nastavu po planu i programu RS-a i koja trenutno ne bojkotuju nastavu.

Roditelji su nam objasnili da su šokirani zbog činjenice šta njihova djeca uče i pjevaju na časovima muzičke kulture.

– Naša djeca  jučer su morala recitovati i pjevati pjesmu o Božiću. Iako je u razredu pola Srba, a pola Bošnjaka, svi su morali pjevati ovu pjesmicu. Za zadaću su dobili da nauče himnu RS-a “Moja Republika”. Ovo više nema smisla. U ovom udžbeniku nalaze se i pjesmice “Sveti Sava” i “Himna svetom Savi”, a naravno, nema nijedne pjesmice koja se odnosi na vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka – kazali su nam roditelji čija djeca pohađaju Osnovnu školu “Desanka Maksimović” u Orahovcu kod Zvornika.

U istoj školi se prije nekoliko godina desio incident, kada je učitelj Srbin tjerao bošnjačku djecu da donesu jaja u školu kako bi ih farbali u vaskršnja jaja.

Inače, u sali ove škole u julu 1995. godine bili su zatočeni i ubijani Podrinjci u genocidu. Prema optužnicama i presudama, 14. jula u blizini ove škole ubijeno je 1.000 podrinjskih Bošnjaka, među kojima je veliki broj Zvorničana.

Roditelji bošnjačke djece pozvali su OSCE, OHR, predstavnike međunarodne zajednice i domaće političare da zaštite djecu i da ih dovedu u razvnopravan položaj u ovom entitetu.

(faktor.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime