Obradovali djecu: Udruženje preživjelih srebreničkog genocida iz St. Louisa pomaže škole u Podrinju (Foto)

0
0

srebrenica-5pribor

Podrinje – Ovih dana realizuje se drugi dio projekta “Udruženja preživjelih srebreničkog genocida iz St. Louisa“ čiji je cilj poboljšanje uslova u školama na području općine Srebrenica.

Ovaj put, osim općine Srebrenica, pružena je pomoć u nabavci školskog pribora i opreme i školama sa  područja općina Milići, Vlasenica i Zvornik.

– Područnoj školi na Osmačama uručene su dvije peći sa pratećom opremom jer je to bio prioritet za učenike i njihove učitelje, kao i multifunkcijski printer. Učenicima u Područnoj školi Cerska na području općine Vlasenica urućen je projektor sa platnom kao i multifunkcijski printer. Područnu školu Raševo na području općine Milići pohađaju samo dva učenika i oni su obradovani sa školskim priborom koji će im koliko toliko olakšati njihovo školovanje. Pošto udruženje okuplja članova iz cijelog Podrinja tako je i ovim projektom obuhvaćena i jedna škola sa područja općine Zvornik, a to je Područna škola Kula grad. Kompjuter, printer i dvd player su školska oprema kojom smo pomogli učenike u tom dijelu Podrinja – kazao je Azir Osmanović, jedan od organizatora humanitarne akcije.

Na području Opštine Srebrenica ovim projektom su  još obuhvaćene Prva Osnovna škola u Srebrenici gdje će se raditi toaleti za dva odjeljenja prvih razreda i Područna škola u Sućeskoj za koju će se nabaviti vodomaterijal za zamjenu cijevi i sanaciju vodovoda kako bi taj problem bio riješen za učenike koje pohađaju nastavu u toj školi.

– Uključujući prvi i drugi dio projekta, obuhvaćeno je ukupno 11 škola na području općina Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik – dodaje Osmanović

Alema Hadžić – Talović, učiteljica u područnoj školi u Cerskoj, se zahvalila udruženju koje nije zaboravilo učenike u Cerskoj.

– Područna škola Cerska broji 42 učenika. U školi su bošnjačka djeca i radi se po planu i programu tuzanskog kantona i zastupljena je nacionalna grupa predmeta. Ova donacija je jako vrijedna i koristiće nam u daljem radu sa našim učenicima u cilju njihovog kvalitetnijeg obrazovanja  – rekla je Hadžić – Talović.

Zbog objektivnog izvještavanja i praćenja rada Udruženja preživjelih srebreničkog genocida i njihovih aktivnosti u Podrinju, JS RTV Srebrenica uručen je laptop.

Kao i prošli put, tako i sada, sredstva su uplaćena na račun MDD“Merhamet“ Srebrenica koje je pomoglo pri realizaciji navedenih aktivnosti.

(A. M./ Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime