Objavljen razgovor Širaka i Klintona o Srebrenici

0
24

united statesSrebrenica – Dokumenti CIA s kojih je skinuta oznaka tajnosti otkrivaju razgovor bivšeg francuskog i američkog predsjednika Žaka Širaka i Bila Klintona u vezi sa Srebrenicom.

Dva dana posle pada Srebrenice Širak je u telefonskom razgovaru upozorio Klintona da Francuska ne želi da sjedi skrštenih ruku i bude odgovorna za takvu situaciju, navodi se u dokumentu CIA, koje je objavila N1.

“Pad Srebrenice i vrlo vjerovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna pretnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija”, rekao je Širak Klintonu.

On je istakao da Francuska više ne može da stoji i gleda kako “Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni”.

“Moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om. Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju”, istakao je Širak.

On je, međutim, dodao da ne zna šta Britanci žele, prenosi N1.

“Pitam se da li je njihova namera samo da napuste Goražde kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju”, naveo je Širak.

“Sve zavisi od toga da li će SAD biti spremne da sarađuju u sprečavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sjedeti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kuci. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici”, upozorio je bivši francuski predsjednik.

Na to je Klinton Širaku odgovorio da je Goražde, zbog veličine, mnogo važnije od Žepe i Srebrenice.

Prema njegovim riječima, bosanska vlada imala je u Goraždu 9.000 vojnika spremnih za borbu, u Srebrenici 3.000 vojnika koji su, međutim, otišli zbog granatiranja. “Otišli su bez suprotstavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi”, rekao je Klinton dodavši da Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu koji će vjerovatno biti spremni da ostanu tamo.

On je ocijenio da će, ako se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba osjećati da ima slobodan put prema Sarajevu.

Klinton je Širaku ipak preneo da mora da zna koja će biti pravila angažmana ako se Francuska odluči da uzme inicijativu u Srebrenici, Žepi i Goraždu.

“Prije nego što osiguramo vazdušni udar morate znati da će on naneti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavjetovaću se sa vojnim savjetnicima, ali oni su vrlo skeptični s uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor”, rekao je Klinton.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime