Obilježeno 27 godina od nekažnjenog zločina na Uborku i Sutini

0
28

U prisustvu članova porodica, predstavnika brojnih udruženja i najmlađih Mostaraca, učenika Osnovne škole Zalik, danas je na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik, obilježeno 27 godina od stradanja 114 nedužnih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Mostara.

Njih su mučki i svirepo ubili pripadnici paravojnih formacija tadašnje JNA, potpomognuti i domaćim zločincima.

Delegacije su položile cvijeće i proučile Fatihu, a u ime porodica žrtava obratio se Adnin Hasić. Rekao je da posebno boli to što za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao.

– Bol je svake godine sve veća, rekao je vidno potreseni Hasić, pozivajući tužilaštva i sudove, da konačno počnu raditi svoj posao.

– Uborak i Sutina su najveća sramota bh. pravosuđa. Nečuveno je to što se radi. Mi ipak i dalje vjerujemo u pravdu, dodao je.

Ezudin Ćorić kaže da su osjećanja uvijek jednaka, te da se nažalost ništa ne mijenja osim samo jedne stvari.

– Mijenja se samo brojka. Ove godine smo obilježili 27 godina, a lani – 26. To je jedina razlika. Sve ostalo je isto, kazao je Ćorić.

Masovni zločin protiv mostarskih civila uslijedio je u prvoj polovini juna 1992.godine, u danima uoči velikog i najavljenog povlačenja JNA i srpskih paravojnih snaga kojima je komandovao general Momčilo Perišić. I dok broje godišnjice tužnih sjećanja na svoje najmilije i ovog juna porodice ubijenih prozivaju bh.pravosuđe s jednim te istim pitanjem: Kako je moguće da je i poslije punih 27 godina ovaj ratni zločin ostao neistražen i pravno nesankcionisan ?

Službena policijska verzija događaja zabilježila je da su srpske snage uhapšene civile sakupili i zatočili u jednom od atomskih skloništa Zalika, da bi ih poslije – na očigled najbliže rodbine i brojnih svjedoka, odvezli u nepoznatom pravcu. Nakon što su snage Armije Republike BiH i HVO u prvoj polovini juna 1992.godine zajedno oslobodile istočne strane Mostara, na deponijama smeća u naseljima Sutina i Uborak 13. i 14.juna pronađeni su leševi svih 114 odvedenih građana.

Bile su to – službeno, dvije prve masovne grobnice otkrivene tokom rata u Bosni i Hercegovini. Međutim, ni do dan-danas, uprkos tome što postoje preživjeli svjedoci tih događaja, te što se znaju imena počinilaca, za taj zločin još niko nije odgovarao. Članovi porodica civila pobijenih na lokalitetima Uborak i Sutina kod Mostara još jednu godišnjicu zločina – 27. po redu, nad njihovim najbližim obilježiće u četvrtak bez ikakve nade u skoro očekivanje pravde. Već 27 godina taj slučaj se povlači po ladicama bh. pravosudnih institucija, ali za mučenje i strijeljanje 114 civila još niko nije odgovarao.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime