Obilježena godišnjica zatvaranja logora Kamenica: Ubijene kompletne porodice

0
2

Sanski Most, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac – Bivši logoraši i njihove porodice posjetili su danas prostor bivšeg logora Kamenica na području opštine Drvar gdje su obilježili godišnjicu zatvaranja logora s koje su poslali poruku “da se ne ponovi i ne zaboravi”

Godišnjica je obilježena u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno s Regionalnim savezom Banja Luka i SUL USK dr. Irfan Ljubijankić.

Podići kulturu sjećanja u bh. društvu

Savez logoraša BiH današnjim je obilježavanjem želio osvijestiti i podići kulturu sjećanja u bh. društvu, posebno o logoru Kamenica, o kojem šira javnost nema mnogo informacija.

Logor Kamenica jedan je od 657 logora formiranih u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u cilju sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva. U logoru su držani civili sa područja Kulen Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Kupresa, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe i drugih područja koji su u tom periodu nelegalno pripojeni Autonomnoj regiji Krajina, kao i ratni zarobljenici Armije BiH i HVO-a.

Planeri i izvršioci, ujedinjeni u udruženom zločinačkom poduhvatu, osnovali su logor Kamenica sa jednakim ciljem kao i ostale logore na tlu Bosne i Hercegovine: fizičkog uništenja nesrpskog stanovništva i njihovog istrebljenja sa ovih prostora.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković kazao je za Anadoliju da je logor Kamenica bio aktivan od 1992. do 1995. godine, a kroz njega je prošlo oko 200 logoraša, od kojih 50 nije preživjelo.

“Aktivnost je protekla dosta dobro. Bili je prisutno oko 300 osoba, dakle, preživjeli logoraši i porodice preživjelih. Nakon obilaska bivšeg logora Kamenica i održavanja časa historije, preživjeli logoraši su se uputili na masovnu grobnicu jamu Golubnjača gdje je ekshumirano 19 posmrtnih ostataka”, istakao je Mešković.

Mučko likvidiranje

Prema njegovim riječima, danas su željeli poslati poruku, a to je bitnost i nužnost održavanja kulture sjećanja.

“Kultura sjećanja sprečava moguće ponavljanje zločina u BiH”, poručio je Mešković.

Po nivou okrutnosti i nečovječnom postupanju logor Kamenica spada u vrh počinjenih zvjerstava. Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, sa količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani, sakaćeni te odvođeni nad tzv. jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani.

Nekadašnja osnovna škola poslužila je, kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, za logor u kom su civili sistematski maltretirani isključivo zbog pripadnosti drugom narodu.

Logor je egzistirao tokom cijelog perioda 1992. – 1995. Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša i žena i muškaraca, od čega je oko 50 osoba ubijeno. Ubijena je i jedna trudnica, te kompletne porodice.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime