Obilježena 25. godišnjica odbrane Sarajeva i BiH

0
2

U okviru obilježavanja Dana KS i 25. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, te brojni zvaničnici, među kojima je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, položili su cvijeće na mezarju Kovači.

Učenjem Fatihe odali su počast herojima koji su dali svoj život za BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma u vremenu odbrane BiH.

– Tog dana je agresor pokušao da izvede svojevrstan šok na netom priznatu državu BiH, da kidnapuje predsjednika, zauzme zgradu Predsjedništva BiH i zgradu komande, a desilo se sve obratno. Tog dana su hrabri sarajevski momci šokirali agresora – kazao je Izetbegović.

Podsjetimo, navršilo se 25 godina od 2. maja 1992. godine kada su od daleko nadmoćnijih agresorskih snaga sačuvani ne samo glavni grad države već i BiH. Tako su prije četvrt stoljeća specijalne jedinice tadašnje jugoslavenske vojske, tačnije diverzantski odred tada već Vojske SR Jugoslavije, pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, a borba se vodila 150 metara dalje, na Skenderiji. Zapaljena je i Glavna pošta u Sarajevu, a van funkcije se našlo ukupno 45.600 telefonskih priključaka.

Prema sjećanjima svjedoka, tog 2. maja oko 13 sati tenkovi agresorskih snaga krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Sarajeva. Hrabri branioci zaustavili su njihov prodor, a svijet je obišla slika tramvaja u plamenu.

U nastavku operacije kodnog naziva “Kameleon” agresorske jedinice na Sarajevskom aerodromu otele su tadašnjeg predsjednika Aliju Izetbegovića, koji se vraćao s pregovora u Lisabonu. Zarobljen je bio predsjednik jedne nezavisne države! Bila je to svjetska vijest. Iz samo njima znanih razloga, predsjednika Izetbegovića, kaže Huseinović, nisu dočekali Kolm Dojl iz Evropske zajednice i Luis Mekenzi iz UNPROFOR-a.

Komandant jedinice Vojske Jugoslavije na aerodromu, pukovnik Vidoje Magazin, javlja generalu Vojislavu Đurđevcu šifrovano “Ptica je sletjela”. Direktor aerodroma Milivoje Jovičić i pukovnik Magazin, predsjednika Izetbegovića i njegovu delegaciju smjestili su u aerodromsku kancelariju, a nakon toga kasarnu Vojske Jugoslavije u Lukavici.

Posredstvom TV Sarajevo i Dnevnika, kojeg je vodio Senad Hadžifejzović, uspostavljena je komunikacija između predsjednika Izetbegovića i njegovih saradnika, te dogovorena razmjena za generala Milutina Kukanjca i njegove vojnike.

Jedno je sigurno, da je tada pala zgrada Predsjedništva i da je tada zadržan predsjednik Predsjedništva u zarobljeništvu, vjerovatno bi historija krenula drugim tokom.

Delegacije su potom položile cvijeće i na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime