Obilježena 25. godišnjica formiranja 4. korpusa ARBiH: Sjećanje na branioce BiH neće izblijediti

0
14

U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je uz prigodno polaganje cvijeća na šehitlucima i svečanu akademiju obilježena 25. godišnjica formiranja 4. Korpusa ARBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost je upriličena u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru, gdje je nakon proučene Fatiha za šehide upriličen svečani mimohod sa zastavama 4. Korpusa ARBiH koje su nosila djeca šehida.

Potom je u svečanom duhu nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine upriličena svečana akademija povodom Dana 4. Korpusa ARBiH, koja je okupila predstavnike brojnih boračkih organizacije i predstavnike svih razina vlasti, među kojima je nazočio i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je veoma nadahnuto govorio o 4. Korpusu ARBiH.

-Okupili smo se ovdje u Hercegovini da potvrdimo da nikada neće izblijediti sjećanje na branioce naše domovine Bosne i Hercegovine. Četvrti Korpus je jedan od sedam korpusa BiH nastao na današnji dan objedinjavanjem teritorijalne dobrane BiH i dobrovoljačkih jedinica koje su djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Ima jedna riječ koja opisuje našu borbu, i rahmetili Alija je kazao da je to ‘čudo bosanskog otpora’. Malo prejaka i pretenciozna riječ, ali jednostavno joj nema alternative – kazao je Izetbegović, govoreći o neprestanoj borbi za Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od ratnih komandanata 4. Korpusa ARBiH i nositelj odlikovanja “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH zahvalio je Izetbegoviću na dolasku u Mostar i velikim riječima te svima koji su ovaj veliki dan uveličali svojim sudjelovanjem.

-Ova današnja manifestacija je samo jedan mali korak onoga što boračka udruženja nastoje uraditi kako bi sačuvala sjećanje na našu borbu i prenijeli mlađim naraštajima da ono što danas imaju nije palo s neba, da su njihovi očevi platili itekakvu žrtvu za ovu slobodu koju imamo. Neko će reći da je malo, neko da je dovoljno. Sačuvajmo ovu slobodu i volimo našu domovinu – kazao je Muharemović te naglasio kako danas ljudi kad kažu da vole domovinu ulaze u problem s istoka i sa zapada.

-Poručimo gospodi s istoka i sa zapada: dalje prste od moje domovine. Onaj ko je dirne imat će posla s nama – poručio je Muharemović te podsjetio da je sloboda stečena jedinstvom koje je potrebno sačuvati i očuvati.

Ratni komandant 4. Korpusa ARBiH Mustafa Polutak je, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas.

-Molim sve one koji mogu rediti na izgradnji države Bosne i Hercegovine, da stvorimo ambijent našoj djeci da ostaju, žive i rade u svojoj domovini. Čovjek bez domovine, teško se može nazvati čovjekom, a narod bez domovine historija je pokazala da teško ostaje i opstaje. Zato vas molim da jedinstveno svi izgrađujemo BiH. Svi koji su na tom putu su pripadnici naše boračke populacije – zaključio je Polutak.

U sklopu svečanosti je, uz počasti i sjećanje na velika djela, upriličilo i polaganje cvijeća poginulim borcima 4. Korpusa ARBiH prije svečane akademije na Šehitlucima u Mostaru.

U sklopu svečanosti postavljena je i izložba “Odbrana Mostara od 1992. do 1995.”

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime