Obilježena 23. godišnjica pogibije Amira Žilića

0
8

zilic

Sanski Most – U Starom Majdanu je danas obilježena 23. godišnjica pogibije Amira Žilića, „zlatnog liljana“ i heroja proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata. Ovome događaju, čiji su organizatori bila boračka udruženja s područja općine Sanski Most, prisustvovali su brojni predstavnici društveno političkog života i mještani Starog Majdana.

Amira Žilića, jednog od komandanata u 17-oj viteškoj krajiškoj brigadi krasile su vrline izuzetnih vojničkih i organizatorskih sposobnosti.

Tragična pogibija Amira Žilića, koji je imao svega 24 godine, dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad. U vrijeme pogibije bio je najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade. Život je ugradio u temelje slobode koju danas uživamo, a njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine. Naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje koje se gradi u centru Starog Majdana, a posvećeno je borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama. Upriličena je i posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime