Obilježena 22. godišnjica oslobođenja Ćojluka u Bosanskoj Krupi

0
16

Obilježena 22. godišnjica oslobođenja Ćojluka u Bosanskoj Krupi

U sklopu obilježavanja 22. godišnjice oslobođenja Ćojluka, proteklih dana je u Bosanskoj Krupi organizovano nekoliko programskih aktivnosti. Između ostalih Malonogometni turnir „Ćojluk 2017“, marš stazama 511. slavne bbr., obilazak šehitluka i učenje Jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida.

Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, jučer je organiziran “Marš stazama 511. slavne bbr. – Ćojluk 2017” i na platou Ćojluka upriličen prigodan program gdje su se svim prisutnima obratili načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i član komande 511. slavne, major Edin Pašalić.

Parallax NDH – unutar članka
Nakon polaganja cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u centru grada i učenja Fatihe, kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 22 godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog bihaćkog okruga.


Tog dana su borci i starješine 511. slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une. Prema kasnije zapljenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem peko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg bihaćkog okruga i najvjerovatnije zločin i genocid poput onog u Srebrenici. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a 2 su nestala i kasnije razmijenjena. Gubici agresora bili su višestruko veći a zapljenjena je i velika količina materijalno tehničkih srestava koja su ubrzo stavljena u funkciju u slamanju agresorske ofanzive „Spržena zemlja“.

Program obilježavanja godišnjice bitke na Ćojluku je počeo intoniranjem državne himne.
Poslije polaganja cvijeća, dizanja zastave i učenja Fatihe kod spomen-zemunice na Ćojluku i prigodnog programa prisutnima su se obratili načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i član komande 511. slavne, major Edin Pašalić. U svojim obraćanjima su podsjetili na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

Kako je bilo i predviđeno, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka proglašeni su i najbolji učesnici 22. Malonogometnog turnira “Ćojluk 2017”. U kategoriji pionira najbolja je ekipa „Zauvijek braća“, u kategoriji kadeta ekipa „FK Krajina“, a u kategoriji seniora „Povratak otpisanih – Mojito club“. U kategoriji veterana bile su samo dvije ekipe, od kojih se za prvo mjesto izborila ekipa „Željo 1“, a nagradu za fairplay ekipu na turniru dobila je „Pekara Veli“.

Danas u prijepodnevnim satima, na šehitlucima „Ometaljka“ u Pištalinama, proučen je tevhid pred duše šehida 511. slavne 5. korpusa Armije RBiH, a predvečer će se upriličiti memorijalni spust unskih lađara od Kapetanovog jezera do Drvenog mosta odakle će se u Unu, u čast poginulih boraca, spustiti cvijeće i proučiti Fatiha.

(usn.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime