Obilježena 22. godišnjica masakra nad Bošnjacima na Korićanskim stijenama

0
3

Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2BiH  ̶  Na Korićanskim stijenama, nedaleko od Vlašića, predstavnici udruženja i članovi porodica žrtava obilježili su danas 22. godišnjicu masakra koji su nad prijedorskim civilima, Bošnjacima i Hrvatima, počinili pripadnici tadašnje prijedorske policije koja se nalazila pod rukovodstvom bosanskih Srba.

Uplakana lica majki, sestri, kćerki, očeva, djece i ove godine su obilježila komemoraciju održanu na mjestu na kojem su njihovi najmiliji ubijeni, a potom bačeni u prirodnu jamu u zemlji duboku nekoliko stotina metara.

Nekoliko stotina članova porodica žrtava – majki, sestara, supruga, braće, očeva, kao i bivših logoraša, prisjetilo se svojih najmilijih čije posmrtne ostatke u velikom broju slučajeva još nisu pronašli. Nakon komemoracije, u znak sjećanja na isto toliko žrtava užasnog masakra počinjenog na današnji dan 1992. godine, bačena su 224 crvena cvijeta.

Najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja do sada je ekshumirano oko 118 skeletnih ostataka.

Počast žrtvama odali su i pripadnici počasne jedinice Oružanih snaga BiH.

Strijeljanje na Korićanskim stijenama, bacanjem i skakanjem u ponor, preživjelo je 12 osoba.

Traganje za posmrtnim ostacima i nakon 22 godine

Predjsednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković kazao je medijima da je u 657 logora, koliko ih je bilo u BiH tokom rata 1992.-1995, ubijeno je oko 30.000 logoraša, silovano oko 25.000 osoba.

“Korićanske stijene su jedno od mjesta zločina izvršenih nad logorašima. Na ovom lokalitetu je strijeljano oko 200 logoraša, a dovedeni su iz prijedorskih logora smrti. Nažalost, ni danas posmrtni ostaci logoraša koji su ubijeni, koji se nalaze u ponoru dubokom oko 300 metara, nisu još uvijek svi ekshumirani”, pojasnio je Mešković.

Kako je kazao, nepronalazak skeletnih ostataka ubijenih logoraša je posebno težak za porodice žrtava koje ne mogu na dostojanstven način sahraniti svoje najmilije.

“Mi želimo na ovaj način da pošaljemo jasnu poruku građanima BiH, da se ne zaboravi, da se ne ponovi i šta god da radimo, da radimo sa ciljem sprečavanja ponavljanja zločina koji se desio u periodu 1992.-1995. godina”, poručio je Mešković.

Alić Mehmed, Alić Mujo, Alić Sead, Bajrić Damir…, imena su samo nekih od strijeljanih na Korićanskim stijenama prije 22 godine.

Na Korićanskim stijena 21. augusta 1992. strijeljano više od 200 civila koju su konvojem prevoženi iz Prijedora prema Travniku. Civili su izvedeni iz autobusa, naređeno im je da stanu uz rub provalije, a potom im je pucano u leđa.

Nakon što su popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i pucati. Nekoliko ljudi je, ipak, preživjelo masakr i to tako što su se prije nego što je strijeljanje počelo, bacili niz provaliju. Oni su do danas svjedoci u procesima pred sudovima.

KAŽNJAVANJE POČINILACA

Neki od policajaca koji su učestvovali u masakru priznali su krivicu, i to Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić. Ivanković je 2009. osuđen na 14, Đurić na osam, a 2010. Četiću je izrečeno 13 godina zatvora.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom 2004. osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za isti zločin.

Osim njih, za zločin na Korićanskim stijenama pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21, te Željko Stojnić na 15 godina zatvora. Osuđen je i Saša Zečević na 23 godine zatvora.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH drugostepenom presudom izreklo je prošle godine Radoslavu Kneževiću jedinstvenu kaznu od 23 godine i potvrdilo 23 godine zatvora Marinku Ljepoji za zločin protiv čovječnosti počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992, te potvrdilo oslobađajuće presude Petru Čivčiću i Branku Topoli.

Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2 Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2 Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2 Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2 Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2 Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2 Obilježena 22. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 2

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime