Obilježena 22. godišnjica formiranja 511. slavne brdske brigade

0
6

timthumbBihać – Jučer je u bosanskokrupskoj općini obilježena 22. godišnjica formiranja i 20. godišnjica od postrojavanja 511. slavne brdske brigade. U Pištalinama, gdje je održana centralna svečanost  okupio se veliki broj preživjelih pripadnika 511. slavne ali i veliki broj građana koji su na taj način željeli pokazati da je 511. slavna brdska brigada još uvijek dio njih i pokazati da cijene djela koja je uradila ta brigada.

Među posebnim gostima bili su vd ministra za pitanja boraca USK Fadil Nuhić, izaslanik načelnika Općine BihaćIzudin Saračević, predstavnici više boračkih udruženja i gosti iz brigada iz Visokog i Sarajeva koje su ratovale u zoni odgovornosti 511. sbbr.

Svečanost je počela pozdravom ratne zastave 511. slavne brdske brigade koju je pratio Počasni vod Oružanih snaga BiH i polaganjem cvijeća, te učenjem Fatihe na bosanskokrupskim spomen-obilježjima i šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom, te na turbetu komandanta Mirsada Crnkića.

Cvijeće na značajna mjesta iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i mjesta gdje su sahranjeni najbolji bosanski sinovi prvo je položila zvanična općinska delegacija koju je predvodio načelnik Armin Halitović, a u kojoj su se osim njega nalazili predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća, te predstavnici Policijske uprave Bosanska Krupa, svih udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Cvijeće su položile i delegacije gotovo svih političkih stranaka koje djeluju na području bosanskokrupske općine, te gosti iz Bihaća, Sarajeva i Visokog.

Okupljenim borcima prvo se obratio načelnik Općine Armin Halitović koji je istakao neraskidivu vezu između 511. slavne i naroda bosanskokrupske općine te naglasio značaj obilježavanja značajnih datuma zbog generacija koje dolaze i koje trebaju znati šta se sve dešavalo na ovim prostorima.

Ratni komandant 511. sbbr. Alija Kurtović se zahvalio stanovništvu Pištalina i ostalih slobodnih djelova općine Bosanska Krupa za veličanstvenu smotru prije 20 godina.

General Fadil Hasanagić, kao ratni načelnik štaba 5. korpusa ali i ratni komandant 511. sbbr. se osvrnuo na ratni put 511. slavne brigade pri tome posebno ističući njenu ulogu na svim ratištima u zoni odgovornosti dužoj od 150 kilometara. Rekao je da je 511. slavna tokom rata uvijek bila najbrojnija brigada i da je po tome primjer i na nivou Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom pročitan je i pozdravni telegram premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače.

Poslije prigodnih obraćanja otkrivena je spomen-ploča na mjestu postrojavanja 511. slavne bbr. a otkrili su je Mirhet Oraščanin sin palog borca Šefika i Haris Sedić sin komadanta Mirsada Sedića, te Hasnija Oraščanin majka poginulog Emsada, borca 511. slavne, nosioca najvećeg odličja, značke Zlatni ljiljan i Đemaludin Čaušević član ratne komande 511. slavne.

Poslije otkrivanja spomen-ploče za sve učesnike današnje proslave organizovano je druženje, a bio je pripremljen i vojnički grah.

Svečanost u Pištalinama trajala je do kasnih poslijepodnevnih sati, a u večernjim satima u Gradskoj galeriji je otvorena izložba slika Ibre Šertovića – Bijelog koji je bio aktivni pripadnik 511. slavne.

(reprezent.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime