Obilježen dan Općine Sanski Most

0
69

Sanski Most – Načelnik Općine Mustafa Avdagić priredio je prijem za nosioce ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ u povodu obilježavanja Dana općine.

Bila je to prilika prilika za razgovore  o aktuelnoj problematici i statusu boračke populacije.

Predsjednik općinskog udruženja „Zlatni ljiljani“, aktuelni ministar unutrašnjih poslova USK, Senad Kljajić, istakao je da Vlada trenutno radi na poboljšanju Zakona o dopunskim pravima boraca kako bi se njime proširila lista njihovih prava. Također, jedna od tema razgovora bila je i zapošljavanje pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica.

Općina Sanski Most je jedna od vodećih općina u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o rješavanju egzistencijalnih problema pripadnika boračkih populacija, a na ovom sastanku je istaknuto kako će i u budućem periodu lokalna vlast nastaviti sa takvom politikom.

U sklopu programa obilježavanja Dana općine održana je promocija monografije „Laste“, koja govori o ratnom putu istoimene specijalne jedinice MUP-a BiH. O monografiji su govorili su nekadašnji pripadnici ove jedinice koja je, zajedno s jedinicama Petog i Sedmog korpusa, te drugim oružanim formacijama Armije RBiH, učestvovala u borbama za oslobađanje Sanskog Mosta.

Istaknuto je kako su se “Laste“ borile u skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te da je tokom rata poginulo 56 boraca, dok je veliki broj ranjenih. Posebna čast, kako su istakli promotori, bila je to što su „Laste“ doprinijele briljatnoj pobjedi nad agresorom i oslobađanju Sanskog Mosta 10. oktobra 1995. godine.

Nakon promocije monografije,  uslijedila je premijera dokumentarnog filma „Sana 95-nedovršena pobjeda“ čiji je autor Avdo Huseinović. Ovaj film prati akcije Petog i Sedmog korpusa Armije R BiH, njihov ratni put, te združenu operaciju čiji cilj je bio oslobađanje sjeverozapadne Bosne. O događajima od prije 20 godina u filmu govore neposredni učesnici ovih operacija, pored ostalih i generali Atif Dudaković i Mehmed Alagić.

U povodu obilježavanja Dana općine, načelnik  Avdagić, tradicionalno je darivao majku i novorođenče koji su rođeni na dan kada Sanski Most slavi svoju slobodu. Načelnik je uručio cvijeće i novčani dar Erni Dolić, koja je 10. oktobra na svijet donijela djevojčicu. Također, buketi s cvijećem su uručeni i majkama koje su se nešto ranije porodile.

Darivanje novorođenčeta je tradicija koja traje godinama i neizostavni je dio manifestacija kojima se obilježava Dan općine Sanski Most, piše RTVUSK.

(abc.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime