Obilježen 29. oktobar – Dan civilnih žrtava rata općine Maglaj

0
117

dcz_opma1Maglaj – U prisustvu nekoliko stotina građana općine Maglaj, predstavnika političkog, vjerskog i kulturnog života, obilježen je 29. oktobar – Dan civilnih žrtava rata općine Maglaj.

Akademija pod nazivom “Sjećanje na poginule civile Općine Maglaj” održana je ispred solitera, na mjestu na kojem je jedna granata ispaljena sa agresorskih položaja 29. oktobra 1993. godine, nešto iza 14,00 sati, prekinula živote i snove 15 Maglajlija i Maglajki, od kojih su četvoro bila djeca. Poginuli su ispred pumpe za vodu, jer i oni su vodili bitku za život, kao i pripadnici Armije RBiH na linijama odbrane oko Maglaja. Ranjeno je tada 15 osoba.

Mjesto ispred solitera samo je jedno od stratišta civila u Maglaju tokom godina agresije. Tužna statistika kaže da je u periodu od 1992. do 1995. godine u ovom herojskom gradu poginulo 206 civila, od toga 54 djece mladje od 18 godina. Najmladja žrtva imala je samo dvije godine.

Kenan, Haris, Anita, Milena, Edin, Nina, Merima, Emina – stradali su civili u Maglaju bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. U obilježavanje Dana civilnih žrtava rata općine Maglaj uključile su se i vjerske zajednice. U Svetištu Leopolda Bogdana Mandića služena je misa zadušnica, u pravoslavnom hramu Svetog proroka Ilije u Maglaju služena je liturgija za pokoj duše umrlih, a u svim džematima maglajskog Medžlisa učenjem Jasina i prigodnim hudbama, takodjer su se sjetili stradanja nedužnih civila. Tevhidi su proučeni u Muharem-pašinoj džamiji u Novom šeheru i Fazli-pašinoj džamiji u Maglaju.


206 stolica i bijelih ruža za 206 poginulih civila u periodu od 1992. do 1995. godine

Okupljenim građanima Maglaja obratili su se Salim Đonlić (Predsjednik Skupštine Udruženja civilnih žrtava rata općine Maglaj), Aida Smajić (Predsjednica Ratnog predsjedništva općine Maglaj), Miralem Malkić (dopredsjednik Upravnog odbora UG Civilne žrtve rata općine Maglaj), vlč. Josip Jelić (župnik maglajske Župe), Izudin ef. Kruško (Glavni imam Medžlisa IZ Maglaj), Mehmed Mustabašić (načelnik općine Maglaj), Nedžad Lokmić (ministar za boračka pitanja ZDK), Munib Husejnagić (premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona)…

Novo spomen-obilježje

Početkom godine Upravi odbor Udruženja civilnih žrtava rata općine Maglaj donio je odluku o izgradnji novog spomen-obilježja kod solitera. Sredstva su obezbijedili Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, Općina Maglaj, potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, brojne firme, političke stranke, gradjani Maglaja, ali i Maglajlije koje žive i rade van granica BiH, kao i sami članovi Udruženja.

Novo Spomen-obilježje civilnim žrtava rata općine Maglaj uz načelnika općine Maglaj Mehmeda Mustabašića, otkrili su članovi Udruženja: Hatidža i Adem Bilić, Jasminka Bašić i Smajo Mehinagić.

U povodu Dana civilnih žrtava rata općine Maglaj bio je raspisan i literarni konkurs za učenike srednjih i osnovnih škola, a komisija u sastavu Elza Sremčević, Nurudin Mulić i Nina Salkić, donijela je odluku o najboljim.

Srednje škole:

– treću nagradu osvojio je rad Lejle Rahman, učenice II-2 Gimnazije “Edhem Mulabdić”
– drugu, literarni rad Amine Mujkanović, učenice III-1 Gimnazije “Edhem Mulabdić”
– prvu nagradu osvojio je rad učenice Mješovite srednje škole Maglaj – Berine Pinjić

Osnovna škola:

– treću nagradu osvojio je rad Almire Kusur, učenice VI-1 razreda Osnovne škole Novi Šeher
– rad Nadire Hrnčić učenice IX-b razreda Osnovne škole Maglaj osvojio je drugu nagradu
– prvu nagradu osvojio je rad Emine Hasančić, učenice VII 3 Prve osnovne škole Maglaj

Na kraju akademije, Upravni odbor Udruženja civilnih žrtava rata općine Maglaj dodijelio je zahvalnice, plakete i statue civilnih žrtava rata, pojedincima i kolektivima koji su u proteklom periodu podržali rad Udruženja. Plaketa civilnih žrtava rata dodijeljena je Javnoj ustanovi Dom zdravlja Maglaj u znak zahvalnosti za sve što su ljekari, medicinski tehničari i vozači učinili u periodu 1992-1995. Statua je uručena direktorici Doma Zdravlja dr. Emiri Drnda-Čičeklić.

U kulturno-muzičkom dijelu programa učestvovali su članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj, Almir Ganić i Adnan Ekinović – nastavnici Paralelne osnovne muzičke škole Maglaj, Admir Bašić, Adis Mujanović, Admir Hodžić, Nejla Hidić i Medina Kavazović.

(maglaj.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime