Obilježavanje godišnjice zločina u Stupnom Dolu i Varešu

0
4

Vareš – U organizaciji Udruženja logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš, Medžlisa Islamske zajednice Vareš, BZK “Preporod”, MZ Stupni Dol i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, dana 22. i 23.10.2015. godine, nizom aktivnosti biće obilježena 22. godišnjica zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša.

Program počinje u četvrtak, 22.10.2015. godine u 10,00 sati, okupljanjem logoraša, gostiju i drugih građana u sali MSŠ Nordbat-2. Potom slijedi Mimohod sjećanja, obilazak mezarja žrtava i niz vjerskih aktivnosti.
Istog dana u 17,30 sati, u sali općine u Varešu biće održana komemorativna akademija “Da se ne zaboravi” a u 18,30 sati u kino sali će biti prikazan dokumentarni film Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini “Herceg-Bosna, zločin i kazna”.

U petak, 23.10.2015. godine u 08,00 sati započeće Marš mira “Trasa spasa Stupni Dol”, a u 11,30, ispred spomen obilježja u Stupnom Dolu biće održan prikladan program i položeno cvijeće u spomen na žrtve stravičnog masakra.

23.10.1993. godine, Stupni Dol je spaljen, a ubijeno je 38 nevinih žrtava, među kojima i petero djece. Najmlađa ubijena je bila dvogodišnja Sabina Likić. Ubijeni su i trogodišnji Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74-godišnji Salih. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno. Vojnici HVO-a su prisilili Bošnjake da izađu iz svojih domova. Potom su ih opljačkali te samovoljno smaknuli muškarce, žene i djecu. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića, koji je priznao krivnju, na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu.

Epilog krvavog pohoda na Bošnjake Vareša su četrdeset četiri ubijene osobe. Selo Stupni Do je zapaljeno i zločinci su pokušali da prikriju zločin, ali su jedinice UN ušle u selo i svjedočile užasu koji su pripadnici HVO Vareš ostavili iza sebe. U samom gradu Varešu su otvoreni logori u koje su odvođeni muškarci bošnjačke nacionalnosti, gdje su bili izvrgnuti torturi i premlaćivanju od kojeg pojedinci i danas imaju trajne posljedice. Silovanje i pljačka su bili sastavni dio ovog krvavog pira. Ni građevine od vitalnog interesa za Općinu Vareš nisu ostale pošteđene, tako da su zapaljeni stambeni blokovi, Silos, hotel Ponikve, srušena džamija u selu Daštansko.

(logorasibih.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime