Obilježavanje godišnjice smrti najutjecajnijeg Bošnjaka Nasuha Matrakčija

0
13


matrakciVisoko   ̶   Otvaranjem naučnog skupa „Naučnik, književnik i minijaturist Nasuh Matrakči Visočanin“ u Zavičajnom muzeju Visoko 13. decembra započet će obilježavanje godišnjice smrti Visočanin Nasuha Matrakčija, naučnika, vojnog stratega, kartografa, minijaturiste i matematičara.

Obilježavanje godišnjice će trajati do kraja februara naredne godine

Skup je koncipiran od tri sesije. U prvoj sesiji “historija” učestvuju dr. Aladin Husić (Visoko u vrijeme Matrakčije), dr. Elma Korić (Bosansko krajište u 16. stoljeću). Naučna misao naziv je druge sesije, u okviru koje će govoriti dr. Adnan Kadrić (Enciklopedijski duh i popularizacija nauke u osmanskoj Bosni u 16. stoljeću: osvrt na matematička djela N. Matrakčije), dr. Ahmed Zildžić (Sulejman-name Nasuha Matrakčije). U trećoj sesiji “Književnost” govornici su dr. Amina Šiljak – Jesenković (Sulejman Zakonodavac, Muhibi: Mecena i inspiracija N. Matrakčije) dr. Dželila Babović (Uzori hronika N. Matrakčije – paralele s Historijom svijeta od Taberija), Mr. Madžida Mašić (Književno stvaralaštvo N. Matrakčije).

Prof. dr. Ibrahim Krzović (Kule u okolini Sarajeva), prof. dr. Ćazim Hadžimejlić (Kaligrafija i umjetnički izraz N. Matrakčije) i Mr. Aida Smailbegović (Minijaturno slikarstvo Nasuha Matrakčije) učestvuju u četvrtoj sesiji o umjetnosti, saopćilo je BKZ Općinsko društvo Visoko BiH, javlja Fena.

Naučni skup o životu Matrakčije organiziraju BZK Preporod, Orijentalni institut Sarajevo i Zavičajni muzej Visoko uz učešće 10 najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti iz BiH.

Tokom obilježavanja ove godišnjice, također će biti otvorena izložba dijela Nasuha Matrakčije širom BiH, a na završnoj manifestaciji mladi će kroz muziku, glumu i pjesmu govoriti o njegovom životu.

Nasuh Matrakči smatran je najuticajnijim Bošnjakom osmanskog perioda i svrstan je među 500 najpoznatijih Bošnjaka u historiji. UNESCO je proglasio 2014. godinu, godinom Nasuha Matrakčije, a povodom 450 godina od njegove smrti.

Nasuh Matrakči rođen je u Visokom, gdje danas jedna ulica nosi njegovo ime.

Matrakči je autor dvije knjige o matematici, od kojih se „Umdet-ul Hisab“ spominje kao izvrstan primjer uspješnog spoja matematike i pedagogije. Ovo djelo dokazuje da je on otkrio genijalne metode množenja u matematici. Jedan od značajnih rezultata predstavljenih u ovoj knjizi je metoda rešetke, koja se koristila u Enderun školi, u kojoj je predavao skoro 50 godina prije nego što je John Napier predstavio tu metodu zapadnom svijetu.

Nadimak Matrakči dobio je nakon što je stvorio takmičarsku igru s palicom pod nazivom „Matrak“, što na turskom znači neprocjenjiva i nevjerovatna.

Matrakči se školovao i u Egiptu, gdje je 1520. pohađao napredne studije iz oblasti vojnih nauka. Dekretom iz 1529. sultan Sulejman Veličanstveni proglasio ga je za glavnog vezira njegovog doba u sferi umjetnosti ratovanja i metodama korištenja koplja.

Nasuh Karađoz bin Abdulah el-Bosnavi umro je 28. aprila 1564. godine u Istanbulu.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime