O rođenju Isa alejhisselama

0
16

preuzmiJedan od najljepših kur’anskih opisa (mjesta događanja ili kur’anska scenografija) je opis mjesta i dolaska na Ovaj svijet Isaa sina Merjemina.

U suri „Merjem“ uzvišeni Allah govori o bezgriješnom začeću, o tajnovitom i „intimnom“ razgovoru između meleka, tj. Džibrila, i blažene majke čestite Merjeme. Kako Kur’an govori, iz njihovog „intimnog“ razgovora – nastaje „sveti, poslanički plod“, Isa sin Merjemin, Božiji Poslanik i Njegova Riječ.

I sam opis njegovog začeća, zatim rađanja ili porađanja blažene majke Merjeme je više nego prelijep, ispunjen izvanrednim, sigurnim i smirenim pojmovima i simbolima: Istočna Strana, zastor, Duh (Džibril) u liku savršeno stvorenog muškarca (Korkut, a po Čauševiću, u slici potpunog čovjeka), utjecanje, izaslanik Gospodara, dječak čisti, zatim: Mjesto Daleko, palmino stablo, lamentacija, Melek niže nje, zov Gospodara, potok, datule svježe, jesti-piti-biti veseo, post i apstinencija od govora.

Stvoritelj je odabrao najljepše mjesto za rođenje Svog Poslanika i Glasonoše Svoje riječi, u Kur’anu stoji da je to – „Makaanan Qasiyyan“, „Mjesto Daleko“.

Historijski izvori i većinsko mišljenje ukazuju da je to bio Bejtullahm – Betlehem, mjesto na istočnoj strani od Jerusalema, udaljeno osam milja.

No, Kur’an ovdje govori metaforično o mjestu rođenja, On kaže da je to bilo „Mjesto Daleko“, a evo o čemu bi se moglo raditi: Merjema je uveliko bremenita i noseća, a neumoljivo su počele i klevetničke priče o njenom moralu, optužbe i sumnje na mladog stolara Jusufa (Josipa), koji je kod nje ulazio, a njoj je trebalo da se skloni od svih tih ružnih priča i optužbi, trebalo je jedno mjesto daleko.

Tako i danas, mnogi od nas, živeći u vrtlogu mnogih problema i trauma, vrlo često kažemo da želimo otići ili pobjeći na mjesto daleko.

Baš kao i blažena majka Merjema.

To je otuda.

Kur’an govori o tom mjestu, koje je sigurno i neuznemiravajuće –„Mjesto Daleko“.

Poslanik islama Muhammed, a.s., često je govorio da su svi Božiji poslanici bili njegova braća, ali je posebnu pažnju usmjeravao na Isaa sina Merjemina, jer, kako je govorio, između njega i Isaa – nije bilo drugih poslanika, zato je njemu Isa, mir neka je na njih obojicu, i najbliži.

Isto kao što su muslimanima, kako Kur’an govori, najbliži oni koji kažu: „Mi smo kršćani, zato što među njima ima svećenika i monaha i oni se ne ohole.“

Međutim, po učenju islama i autentičnim dokazima naše vjere nigdje ne stoji precizno vrijeme i datumski nije precizirano kada je Isa, a.s., rođen.

Kako Kur’an govori, vidimo da je to bilo doba kada su datule bile svježe, zrele i kada sa grana padaju kada ih se zatrese, a datule iliti hurme sazrijevaju i svježe su od jula pa do septembra, zavisno od podneblja i vremenskih uvjeta, ali ne i krajem decembra.

Ovdje je za datulu/hurmu upotrijebljen izraz “rutab” (“rutaban dženijja” – svježe datule) i danas ta vrsta hurmi postoji, ukusna je, slasna i ne može dugo trajati izvan frižidera i hladnog mjesta. I ona je svježa i sazrijeva također, u ovom periodu, dakle, isključivo u ljetnom periodu.

Tako da je i stav islamskih učenjaka da je Isa, a.s., rođen u ljeto.

Ovako muslimani vjeruju u Isaovo, a.s., rođenje i njegov dolazak na ovaj svijet, kako im istiniti Kur’an i govori.

Sve drugo izvan kur’anskog učenja za muslimana je neprihvatljivo u smislu vjerovanja.

Allah da bude zadovoljan s nama, a neka je selam, mir i spas Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s, njegovoj braći svim Allahovim Poslanicima, njegovoj porodici, njegovim ashabima i svima onima koji ih slijede do Sudnjeg dana!

Autor:  Muhamed ef. VelićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime