NSRS: Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o policiji u RS-u

0
14

nsrs

Banja Luka – Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Repubike Srpske pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-a, dok za to nije bilo osnova kada je u pitanju Zakon o radu u RS-u.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović je pojasnio da je stavljen veto na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, koji je usvojen na sjednici parlamenta RS-a 29. decembra, jer precizira određene ovlasti i za predsjednika RS-a kada su u pitanju unutrašnji poslovi i MUP-a RS-a.

– Ovo je prvi zakon kojim se derogira veći broj drugih zakona – rekao je Hadžiomerović navodeći da se krše određeni zakoni i na državnom i entitetskom nivou, među kojima i Krivični zakon RS, zbog čega će tražiti da se o tome izjasni i Ustavni sud RS.

Najavio je i podnošenje inicijative Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u te stavljanje privremene mjere na njegovu primjenu, jer predstavlja nastavak, kako je naveo, derogiranja saradnje s državnim bezbjednosnim agencijama i pravosudnim institucijama BiH.

U Klubu Bošnjaka smatraju da je u ovom zakonu neophodno preciznije definirati i normu o nacionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u MUP-u RS-a.

– Imali smo takve norme i ranije, ali od 2009. godine, kada je bilo zaposlenih 6,5 posto, taj procenat je sveden na 5,4 posto – rekao je Hadžiomerović.

Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u također sadrži i neprihvatljivu odredbu, kako je dodao, o savjetu koji se bavi obavještajnim poslovima, iako je to pitanje regulisano na nivou BiH.

– Sve ovo ne daje sigurnost Bošnjacima na prostoru ovog entiteta – zaključio je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda.

On je ponovio stav da najava dolaska srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na proslavu Dana RS-a, 9. januara, u Banjoj Luci, predstavlja svojevrsni diplomatski skandal, imajući u vidu odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti tog datuma, te njegove ranije izjave da će poštovati teritorijalni suvenitet i integritet BiH.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime