NP Una: Otvorena vrata za nova ulaganja

0
13

1017204_10151542797522076_1272942622_n_555835670Krajina – Zahvaljujući sredstvima Svjetske banke područje NP Una uradilo je puno na infrastrukturi i pratećim objektima, što je parku dalo sasvim novi izgled, te postalo nezaobilazna destinacija za turiste iz regiona i Evrope

Vlada Federacije BiH usvojila je na posljednjoj sjednici izvještaj sektora Federalnog ministarstva okoliša i turizma za realiziranje projekta “Šumska i planinska zaštićena područja“.

Izvor finansiranja za taj projekt bio je Globalni fond za okoliš kroz grant sredstva putem Svjetske banke.

Projekt, kojim je bio obuhvaćen i Nacionalni park Una je okončan,  uz ocjenu Vlade Federacije o uspješnoj realiziranosti.

Cilj  projekta, koji je trajao tri godine bio je jačanje institucionalnog i tehničkog kapaciteta za održivo upravljanje zaštićenim područjima i prirodnim resursima. Pored toga odnosio se  i na  širenje mreže šumskih i planinskih zaštićenih područja, među kojima je i Nacionalni park Una.

Zahvaljujući sredstvima Svjetske banke područje NP Una uradilo je puno na infrastrukturi i pratećim objektima, što je parku dalo sasvim novi izgled, te postalo  nezaobilazna destinacija  za turiste iz regiona i Evrope, kazao je Amarildo Mulić – direktor NP Una.

Nacionalni park je kroz ovaj projekt dobio vrijedne dokumente, koji  su neophodni za uspješan nastavak aktivnosti u zaštićenom području. Prema riječima Amarilda Mulića, Nacionalni park je realizacijom zacrtanih projekata kod Svjetske banke zasigurno otvorio priču za nove  aktivnosti u zaštićenom području rijeke Une.

(mojusk)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime