Novorođenčad umire zbog opsade Ta'izza

0
4

Jemen – Bebe u inkubatorima umiru zbog nedostatka boca s kisikom i goriva da pokrene agregate jer struje odavno nema.

Hani Mansour je prošlog mjeseca odveo svoju suprugu, koja je bila trudna, u Republičku bolnicu u jemenskom gradu Ta’izzu.

Nakon nekoliko sati u ovoj državnoj ustanovi Mansourova supruga se porodila.

Bio je presretan kada je čuo tu vijest, ali je bio šokiran kada mu je ljekar rekao da njegov sin mora biti u inkubatoru, jer mu se pluća nisu u potpunosti razvila.

Međutim, zbog građaskog rata u Jemenu, tokom kojeg Ta’izz u opsadi drže pobunjeni Husi, Republička bolnica nema boca s kisikom i zbog toga inkubatori ne rade.

“Pokušao sam izmjestiti dijete u privatnu bolnicu Al-Hikma, ali ni tamo nije bilo boca s kisikom. Moje dijete je preminulo pet sati nakon što je rođeno”, govori Mansour za Al Jazeeru.

Rat u Jemenu nastavlja bjesniti, a u Ta’izzu, drugom po veličini gradu ove bliskoistočne države, zatvoreno je 37 od 40 bolnica i zdravstvenih ustanova.

‘Moje dijete je umrlo’

Samo Republička i bolnica Al-Hikma imaju inkubatore, ali oni ne rade stalno zbog manjka rezervoara s kisikom.

“Približno 20 boca s kisikom stiglo je u bolnicu u protekle dvije sedmice. No, to nije dovoljno jer neka djeca moraju biti u inkubatorima nekoliko sedmica, pa čak i dva mjeseca, a ove boce traju samo nekoliko dana”, izjavila je za Al Jazeeru Rania Mohammed, nadzornica Odjela s inkubatorima u Republičkoj bolnici.

Mohammed dodaje kako nestanci električne energije dodatno kompliciraju korištenje inkubatora.

“Očevi novorođenčadi donose agregate u bolnicu kako bi inkubatori radili.”

Takav je slučaj bio s Ridhwanom al-Asharijem čija se žena porodila u Republičkoj bolnici 13. januara.

Djetetu je očajnički trebao kisik i, premda je u bolnici bilo boca s kisikom, nije bilo goriva za agregat koji je inkubator napajao strujom.

“Donio sam vlastiti agregat, iz svoje kuće, i upalio inkubator. No, nakon dva dana, boca s kisikom se ispraznila, a dijete mi je trebalo biti u inkubatoru dva mjeseca. Nakon svih napora, moje dijete je umrlo”, kazao je za Al Jazeeru.

Abdul Hakeem al-Ameen, ljekar u medicinskom komitetu u Ta’izzu koji je zadužen za raspodjelu lijekova bolnicama, govori kako je 25 osoba u gradu umrlo prošlog mjeseca zbog manjka boca s kisikom, od toga 13 djece.

Na leđima kamila

U decembru je, dodaje, umrlo 30 osoba, većinom djece.

“Trenutno 600 pacijenata čeka hirurške operacije, a one se ne mogu napraviti, jer nema kisika. Neki od tih pacijenata mogli bi preminuti ukoliko ne budu operirani”, rekao je Ameen za Al Jazeeru.

Pobunjenička grupa Husi sprečava unos osnovnih potrepština, kao i lijekova, propana i kisika u područja Ta’izza, koja su pod opsadom.

Kako navodi Mohammed, jedini način dopremanja boca s kisikom je pomoću krijumčara, koji nose stvari na leđima kamila, putem koji presijeca planine.

Boce s kisikom se prebacuju iz provincije Aden u selo Talooq, koje se nalazi samo četiri kilometra od Ta’izza, potom ih krijumčari prenose u područje Al-Maradei u Ta’izzu.

Mohamed Moqbel (45), vlasnik kamile, jedan je od tih krijumčara i govori za Al Jazeeru kako je ovo počeo raditi prošlog mjeseca.

“Svako jutro odlazim u Talooq s još 20-ak vlasnika kamila, gdje se nalazimo s ljekarima. Oni svakom vlasniku daju po dvije boce kisika i potom polazimo iz Talooqa ka gradu. Četiri sata kasnije drugi ljekari dolaze u Al-Maradei u Ta’izzu da preuzmu boce”, objašnjava.

Žrtava sve više

“Dobijam 5.000 riala [23 dolara] za svaku bocu, a moja kamila nosi dvije boce odjednom. Ovo je tako profitabilno za nas, jer dobijamo 10.000 riala [46 dolara] dnevno, ali nekada nema boca za krijumčarenje.”

Ističe kako je veoma ponosan na svoj rad, jer na taj način pomaže pacijentima u područjima pod opsadom.

Krijumčari, također, prenose lijekove i druge potrepštine.

Ali Abdul Kareem Shamsan, šef Koalicije za humanitarnu pomoć, čije je sjedište u Ta’izzu, navodi kako boce s kisikom koje na ovaj način dođu u grad “pokrivaju manje od 15 posto ukupnih potreba, a broj žrtava zbog manjka boca povećava se iz dana u dan”.

Govori kako svaka boca, s dodatnom cijenom za transport, sada košta 15.000 riala (70 dolara), a prije opsade koštala je samo 3.000 riala, odnosno 14 dolara.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime