Novkovića će zamijeniti Tegeltija: Bošnjaci ponovo gube čelnu poziciju u VSTV BiH?

0
0

indexSarajevo – Bošnjaci ponovo neće imati ključno mjesto u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV), piše bh. novinska agencija Patria.

Nakon što 7. jula ove godine aktulenom predsjedniku VSTV-a Miloradu Novkoviću istekne mandat, sve su prilike da će na njegovo mjesto doći Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci, koji je prije nekoliko dana izabran za novog člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Tegeltijino imenovanje za člana VSTV nije slučano. Ovime su, zapravo, ispunjeni i pravni uslovi da Tegeltija zamjeni Novkovića.

Asim Cranalić, bivši član VSTV za Patriu objašnjava kako čelno mjesto VSTV, bez obzira što izgleda nelogično, ponovo pripada sudijama iz reda Srpskog ili Hrvatskog naroda. Razlog za to je, objašnajva, što se na čelu Suda BiH trenutno nalazi sudinica Meddžida Kreso, koja je iz reda Bošnjačkog naroda.

– Vodi se računa o tome da na čelu VSTV, Suda BiH i Tužilaštva BiH budu zastupljena sva tri naroda. Meddžida Kreso iz reda bošnjačkog naroda trenutno je na čelu Suda BiH, na čelu Tužilaštva BH je Goran Salihović, tako da mjesto predsjenika VSTV ponovo pipada sudijama iz reda srpskog naroda – objasnio je Crnalić.

– Bilo bi dobro da na čelo VSTV dođe sudija Goran

Bošnjaci ponovo neće imati ključno mjesto u Visokom sudskom i tužilačkom viječu Bosne i Hercegovine (VSTV), piše bh. novinska agencija Patria. Nakon što 7. jula ove godine aktulenom predsjedniku VSTV-a Miloradu Novkoviću istekne mandat, sve su prilike da će na njegovo mjesto doći Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci, koji je prije nekoliko dana izabran za novog člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Tegeltijino imenovanje za člana VSTV nije slučano. Ovime su, zapravo, ispunjeni i pravni uslovi da Tegeltija zamjeni Novkovića.

Asim Cranalić, bivši član VSTV za Patriu objašnjava kako čelno mjesto VSTV, bez obzira što izgleda nelogično, ponovo pripada sudijama iz reda srpskog ili hrvatskog naroda. Razlog za to je, objašnajva, što se na čelu Suda BiH trenutno nalazi sudinica Meddžida Kreso, koja je iz reda bošnjačkog naroda.

– Vodi se računa o tome da na čelu VSTV, Suda BiH i Tužilaštva BiH budu zastupljena sva tri naroda. Meddžida Kreso iz reda bošnjačkog naroda trenutno je na čelu Suda BiH, na čelu Tužilaštva BH je Goran Salihović, tako da mjesto predsjednika VSTV ponovo pripada sudijama iz reda srpskog naroda – objasnio je Crnalić.

– Bilo bi dobor da na čelo VSTV dođe sudija Goran Nezitović, koji je realno najozbiljniji kandidat za predsjednika ove institucije, izuzetan stručnjak, ali naprosto takav je raspored funckija da nije moguće ta se to desi – rekao je Crnalić za Patriu.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime