Novi zakoni u RS otežavaju Bošnjacima zaštitu imovine

0
0

01Sarajevo, Podrinje   ̶   Delegacija iz Kluba Bošnjaka Vijeća naroda Skupštine RS i predstavnici Narodne Skupštine RS danas su posjetili reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vakufske direkcije s direktorom Senaidom Sajimovićem

Delegacija Bošnjaka iz RS je upoznala Reisu-l-ulčemu o novim zakonima koji su se pojavili u RS, a koji praktičnmo otežavaju Bošnjacima zaštitu njihove imovine. Naime, Zakon o izmjenama i dopunama o porezima na nepokretnosti previđa da neplaćeni račun postaje izvršna isprava što daje mogućnost da na taj način mnogim  Bošnjaci iz dijaspore imovina bude ugrožena.

Delegacija Bošnjaka iz RS je upoznala Reisu-l-ulemu o tim problemima i zamolili ga da im da podršku putem  infrastrukture Islamske zajednice kako bi naši građani u dijaspori bili pravovremeno obavješteni o novim propisima  i kako bi  više poveli  računa o svojoj imovini u Bosni i Hercegovini i izmirenju svojih zakonskih obaveza kako ne bi došli u situaciju da izgube imovinu.

Bilo je riječi i o Zakonu o premjeru i katastru koji je  trenutno u izlaganju u opštinama Han Pijesak i Prijedor te je i na ovaj način upućena obavijest vlasnicima nekretnina u ovim opštinama da prisustvuju tim raspravama na kojim se razmatra status njihove imovine. Istaknuto je da se blagovremeno odazovu na pozive i prikupe potrebnu dokumentaciju.

Delegacija Bošnjaka iz RS je naišla na razumijevanje kod Reisu-l-uleme o ovom važnom pitanju za Bošnjake i u tom smislu je planirano više zajedničkih poslova koji treba da doprinesu zaštiti imovine Bošnjaka u entitetu RS.

(MINA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime