Novi udar srpskih velikonacionalista na BiH, bosanski jezik i Bošnjake

1
159

Bosanski_jezik_korice3BiH, Srbija – Svetosavska srpsko velikonacionalistička bratija okupljena u fašiziodnom SANU ponovo negira bosanski jezik i udara na bošnjački nacionalni identitet. Kako srpski mediji javljaju, navodno vodeći stručnjaci iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika ukazuju i svajetuju kako da djeluju državne institucije Srbije, ali i genocidne tvorevine Republike srpske, koju također stavljaju u ravan države.

Svakako, negiranje bosanskog jezika, koji jeste stariji i od srpskog jezika, ustvari je nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid koji srpsko-fašistička banda provodi u kontinuitetu nad Bošnjacima. U informaciji koju su objavile Nezavisne. poše:

“Bošnjački, posebno pod imenom “bosanski jezik”, lingvistički ne postoji, pa državne institucije Srbije i Republike Srpske moraju toga biti svjesne i u skladu sa tim moraju i djelovati – odluka je vodećih stručnjaka iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Odluka o bošnjačkom jeziku donesena na posljednjoj sjednici Odbora za standardizaciju, koju je potpisao predsjednik tog odbora akademik Ivan Klajn, biće poslata ministarstvima prosvjete i pravde, kao i premijeru Srbije.

U obrazloženju ovog odbora se navodi da su srpski i bosanski/bošnjački jezik samo različiti po imenu i da zato nema osnova za posebne sudske tumače, udžbenike i nastavu jer svi koji znaju srpski jeziki, znaju podjednako dobro i bošnjački i obratno.

“Da bi dva jezika bila posebni jezici, oni moraju biti različiti po lingvističkim kriterijumima”, stoji u obrazloženju Odobra.

To nije slučaj sa “bosanskim jezikom” kada se posmatra u odnosu na srpski jer i svi bošnjački lingvisti tvrde da su “bosanski” i srpski jezik različiti samo po imenu, ali da je prema lingvističkim kriterijumima riječ o istom jeziku.

“Budući da Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima propisuje da se manjinskim jezikom može proglasiti samo jezik koji je različit od zvaničnnog jezika te države, a da su srpski i ‘bosanski’ samo različita imena istog jezika, jasno je da ‘bosanski’ ne može imati ni lingvistički ni pravni, nego samo simbolički status posebnog jezika”, navodi se u obrazloženju.

Prema riječima predsjednika Institua za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Srete Tanasića, ovo pitanje je ponovo otvorila priča o sudskim tumačima i ekspertima za bošnjački jezik, za koji čak i bošnjački lingvisti kažu da ne postoji, jer nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od srpskog jezika.

“Na isti način iz srpskog jezika bi se moglo izvesti još nekoliko varijanti i nazvati se jezicima”, rekao je Tanasić, dodajući da je država odavno pogriješila kada je potpisano uvođenje “bosanskog jezika” u škole i da niko tada nije konsultovao eksperte za jezik, a poslije je bilo kasno”, piše u saopćenju tzv. vodećih srpskih stručnjaka.

Ostaje da se vidi kako će djelovati institucije države BiH, visoki predstavnik, bošnjački političari i bošnjačke nacionalne, kulturne i vjerske institucije, kako će zaštiti državu BiH, bosanski jezik i nacionalni identit Bošnjaka.

S obzirom da je SANU bratija prozvala i institucije Republike Srbije, za očekivati je da javno djeluje novi srpski mirotvorac Aleksandar Vučić koji se pojavljuje u liku premijera. Svi su na ispitu!

(B.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime