Novi Travnik: Dodjela građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Neobarje

0
82

neobarje-2013-industrijska-zona-lasvanska-615x461Novi Travnik – Općina Novi Travnik raspisala jejavni konkurs za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta na korištenje radi izgradnje poslovnih objekata u skladu sa Regulacionim planom industrijsko-uslužne zone Neobarje u Novom Travniku.

Regulacioni plan poslovnog centra-industrijsko-uslužne zone Neobarje u Novom Travniku usvojen je 2006.godine.

Ova poslovna zona smještena je u pojasu dužine 1250,00 m uz magistralnu prometnicu M-16.4 Novi Travnik- Bugojno, sa tri priključka za koje je izrađena projektna dokumentacija, i koji posjeduju saglasnost Cesta Federacije, koje su nadležne za pomenutu saobraćajnicu. Takođe je urađena projektna dokumentacija za uređenje infrastrukture (saobraćajnice, vodosnabdijevanje, kanalizacija, električna energija).

Površina obuhvata Plana Neobarje iznosi P=57,03 ha.

“Prostornim rješenjem Plana osigurana je lokacija 63 parcele za lokaciju novih poslovnih sadržaja, čija se površina kreću između 3000-10.000m². Sve građevinske parcele, odnosno planirani objekti imaju osiguran kolski pristup za teretna vozila i manipulativni kolski prostor. Za potrebe kolskog saobraćaja Planom je unutar obuhvata predviđeno ukupno 3000 parking mjesta.  Uglavnom su predviđeni objekti ujednačenih gabarita, katnosti od P + 1 – P + 3, prosječne katnosti P + 2″, kaže za eKapija.ba Nela Levarda iz Općine Novi Travnik.

Općina Novi Travnik je tokom 2012 i 2013. godine dodjelila devet parcela u svrhu izgradnje poslovnih objekata i još je za dodjelu ostalo 54 građevinske parcele. Zbog toga je i raspisan novi javni poziv, u kojem stoji da su dodjeljuju četiri nove građevinske parcele.

“Što se tiče infrastrukturnog rješenja, u toku je izvođenje radova na izgradnji infrastrukture (servisna saobraćajnica, vodovodna i kanalizaciona mreža) za I fazu realizacije Regulacionog plana industrijsko-uslužne zone Neobarje koja obuhvata dodijeljene parcele. Za izgradnju navedene infrastrukture Općina Novi Travnik planira uložiti 50 % novčanih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta”, ističe Levarda.

Ona nam priča da su, investitori, koji su već ranije zakupili zemljište počeli aktivnosti oko pripremanja projektne dokumentacije za izgradnju poslovnih objekata na dodijeljenim parcelama na kojima su već započeli pripremne radove.

Treba istaći da se građevinsko zemljište u industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje ne iznajmljuje, nego se vrši dodjela u svrhu izgradnje poslovnih objekata trajnog karaktera, po cijenama utvrđenim Odlukama Općinskog vijeća Novi Travnik. Tako da je početna cijena zemljišta: 3,50 KM/m2, renta: 12 KM po m2 korisne površine, a naknada za uređenje građevinskog zemljišta: 15 KM /m2 korisne površine poslovnog objekta.

Investitori su dužni da učestvuju 50% u izgradnji mreže infrastrukture (putne komunikacije i vodovodna i kanalizaciona mreža).

Osim industrijske zone Neobarje u Novom Travniku postoje još dvije i to Industrijska zona BNT i Industrijska zona Stojkovići. U Industrijskoj zoni BNT, su izgrađeni poslovno-proizvodni objekti (sa kompletnom infrastrukturom) koji su u fukciji, dok je  Industrijska zona Stojkovići djelimično izgrađena.

(lasvanskadolina.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime