Novi početak sa novim vlasnicima: Mljekara Milgor ponovo otvorena

0
25

Goražde – Nakon što je 2007. godine prestala sa radom, 10. septembra je u Goraždu svečano otvorena mljekara “Milgor”, a novi vlasnici su Leila Hrelja i Sayed Kamal, osnivači kompanije Gillani Internacional. Svečanosti otvaranja mljekare prisustvovale su brojne zvanice, a u ime Općine Goražde, otvaranju su prisustvovali pomoćnica Načelnika Enisa Lapo, te ostali službenici koji obavljaju poslove vezane za lokalni ekonomski razvoj i privredu, te poljoprivredu, predstavnici Udruženja “Farmer” kao i američke i ambasade Pakistana u BiH. Za mljekaru Milgor ovo će značiti novi početak nakon višegodišnjeg pokušaja oživljavanja, brojnih sudskih sporova i nagomilanih dugova.

“Mljekara je bila došla do kraja, sud je bio donio odluku o prodaji imovine tako da je Sayed Kamal bio jedina naša nada i šansa da se proizvodnja u mljekari ponovo pokrene”, kaže Midhat Hodžić, predsjednik Udruženja „Farmer“.

U protekle dvije godine, predstavnici i vlasnici kompanije Gillani International uložili su veliku energiju i novac kako bi ostvarili cilj. U dosadašnjem periodu u prvoj fazi vlasnici Milgora investirali su oko 800.000,00 KM, aktivno radeći na analizi stanja, uspostavljanju uslova za početak proizvodnje, procjenama i pripremi dokumentacije. Kako ističu, isplaćeni su i dugovi prema dobavljačima, farmerima, institucijama i to u iznosu od oko pola miliona KM. Zaposleno je sedam radnika a u fazi zapošljavanja su još tri radnika.

“Dvije godine radimo na tome. Ideju nam je dao moj otac, rahmetli Elvedin Hrelja koji je mnogo dao ovom gradu i ja nisam iznevjerila njegov san. Želim da poručim da sam ja dijete ovog grada koje je u malo Goražde donijelo investiciju, vjerujem u ovaj projekat jer mi smo biznismeni on će sigurno uspjeti, samo će nam trebati ona moralna podrška. Vlasti trebaju omogućiti da se obnovi stočni fond a mi sa svoje strane obećavamo da će proizvodi Milgora biti na tržištu do kraja ove godine”, kazala je Leila Hrelja, izvršna direktorica Gillani Internacional.

Investitor iz SAD-a Sayed Kamal je predstavio svoj tim u mljekari Milgor te kratko prezentirao način na koji će se odvijati rad mljekare u budućnosti.

Podršku projektu ponovnog pokretanja mljekare iskazali su i brojni zvaničnici uključujući i one iz susjednih općina RS-a.

Milgor će u narednom periodu startati sa testnom proizvodnjom a mlijeko, mliječni proizvodi, jogurt, svježi sir i pavlaka te sir Gauda kojeg će, prema najavama, jedino ova mljekara u BIH proizvoditi po orginalnom receptu, na tržištu bi se trebali naći već krajem godine.

Foto: balkans.aljazeera.net

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime