Novi Pazar dobija najmlađeg hafiza Kur’ana: Kur’an počeo učiti u 3-oj a hafiz postao u 13-oj godini (Video)

0
77

Abdulmelik HajdarevicSandžak – Abdulmelik Hajdarević (sin Ubejda i Emine) je rođen 2. septembra 2003. godine i svršenik je šestog razreda O.Š. Rastko Nemanjić Sava u Novom Pazaru. Odličan je učenik, s prosjekom 5.0 od prvog razreda. Divan i skroman dječak, prelijepog ahlaka i ponašanja, primjer u školi i van nje.

Kur’an napamet je počeo učiti veoma rano, s 3 i pol godine, s četiri godine je već napamet znao Amme džuz (posljednjih dvadeset stranica Kur’ana), a godinama je ulagao napore da savlada, sačuva i utvrdi naučeno. Ukupno je proces učenja hifza trajao osam godina.

„Prvi moj muhaffiz je hfz. Mustafa Gološ, sa njim sam naučio 20 džuzeva (400 stranica Kur’ana). Drugi muhaffiz je hfz. Faris Dautović, sa njim sam naučio preostalih 10 džuzeva (200 stranica). Ukupno sam osam godina učio hifz, a spremao se oko mjesec-dva za komisiju. Spomenuo bih i Dženisa Eminovića sa kojim sam sada u ramazanu u itikafu počeo da se spremam za komisiju.“, izjavio je hfz. Abdulmelik.

Abdumelik slobodno vrijeme voli provoditi u igri s vršnjacima, a kao i drugim dječacima posebno mu je drago igranje fudbala. Ipak, učenje Kur’ana je njegova prva i najveća ljubav.

„Poseban je to osjećaj. Fudbal, igra i sve na stranu…ali kada učim Kur’an, osjećaj je jedinstven. Svojim vršnjacima poručujem da nikad ne odustaju od učenja Kur’ana napamet. Dođu teški momenti, ali strpljenje i nagrada koju očekuješ od Allaha je ono što te tjera da ideš dalje.

Volio bih kao savjet svim majkama da spomenete da je moja mama, dok me nosila, puno je učila i puno slušala Kur’an. Tako da mi pamćenje nije predstavljalo problem.“, kaže Abdulmelik.

Veliki događaj za Školu Kur’ana Časnog. Na svoj prvi ispit pred Komisiju na čelu s hafizom Kujevićem izašao mladi Abdulmelik Hajdarević. Dječak, osnovac, budući Vukovac, brani titulu hafiza.

I za islamsku zajednicu i za Školu Kur’ana poseban dan. Najmlađi hafiz, ne samo u Sandžaku, počeo s polaganjem hifza.

Inače, svi kandidati koji su završili hifz pred svojim muhafizima morat će ga potvrditi pred Komisijom.

Uskoro će i nova školska godina u Školi Kur’ana pa pozivaju roditelje da upišu djecu koja će vjeruju biti poput mladog hafiza Abdulmalika, dječaka koji ne samo da je dobar u Kur’an i kerimu već i prvi u svemu.

Na kraju priče o mladom hafizu Abdulmeliku, molimo Allaha, dž.š., da ga učvrsti na putu učenja Kur’ana, da nagradi njega i njegove roditelje i podari im svako dobro na oba svijeta. Amin.

(Akos.ba, Sandžak press)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime