Novi magistar na IPF u Bihaću

0
12

Bihać – Osmog januara na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću pred komisijom u sastavu doc.dr. Izet Pehlić (predsjednik), dr. Fuad Sedić (mentor) i prof.dr. Izet Terzić (član) magistarsku radnju pod nazivom „Odgoj savremenog vođe po modelu Poslanikovog, s.a.v.s. odgajanja mladih“ uspješno je odbranio Derviš-ef. Varešlija

Derviš (Muhamed) Varešlija, rođen 11. novembra 1977. u Brizniku kod Zenice. Svršenik je Elči Ibrahim – pašine medrese u Travniku (231.generacija te škole ), a nakon srednjoškolskog obrazovanja završava i ekonomski fakultet. Auditor je i konsultant pri Agenciji za halal kvalitetu Islamske zajednice BiH. Već 13 godina radi kao imam u Drammenu i Lillehammeru (Norveška). Trenutno je član glavnog odbora islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Govori norveški jezik.

Magistarski rad ukazuje na to da su današnjem svijetu potrebni lideri koji «razmišljaju» srcem. Ummet treba lidere budućnosti, lidere vođene moralnim vrijednostima, dovoljno hrabre i sposobne da Ummet, koji sve više zapada u materijalizam i borbu za lične interese, transformišu u zajednicu izgrađenu na moralnim načelima i zajedničkim interesima. Na isti način kako je poslanik Muhammed, s.a.v.s., transformisao ličnosti, a posebno svijest mladih ashaba. Današnji lideri se trebaju odgajati između naših potomaka čija je srca bitno ojačati vjerom u Allaha dž.š., odlučnošću i spremnošću na žrtvu i odricanje. Ispravan odgoj dugotrajan je proces, koji podrazumijeva postepenost u radu, na osnovama islamske padagogije. Lidera treba odgojiti, ne očekujući da se pojavi već izgrađen. Odgoj je ono na što trebamo staviti fokus, jer obrazovan, a neodgojen lider nesreća je za zajednicu.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime