Novi Grad/Bosanski Novi: Kamen za dejtonski “Zid sjećanja”

0
9

kamen18092015

Bosanski Novi – Kamen iz zgrade Vijećnice u Novom Gradu/Bosanskom Novom, koja je izgrađena 1888. godine, bit će dio “Zida mira” u Dejtonu, zajedno sa kamenjem Vijećnice u Sarajevu i Starog mosta u Mostaru. Ovaj kamen danas je pomoćniku gradonačelnika Daytona Metu Josephu uručila načelnica Novog Grada/Bosanskog Novog Snježana Rajilić.

Američka ambasadorica u našoj zemlji Maureen Cormack pojasnila je na prijemu u Banjoj Luci da će u novembru ove godine u Daytonu, u saveznoj državi Ohio, biti održano nekoliko događaja koji će podsjetiti na važnu ulogu tog grada u istoriji postizanja Daytonskog sporazuma i koji će biti usmjereni ka budućnosti.

U oviru tih događaja Dayton je sagradio “Zid sjećanja” u koji će biti ugrađena tri kamena s raznih lokacija u Bosni i Hercegovini.

Glavni kriteriji prilikom odabira kamenja bili su da oni moraju predstavljati zgrade ili ustanove koje su značajno oštećene ili uništene u proteklom ratu, ali su u međuvremenu obnovljene, što simbolizira mirnu i prosperitetnu budućnost.

Pomoćnik gradonačelnika Daytona rekao je da je “Zid sjećanja” projekt na kojem se radi nešto više od dvije godine, a dizajniran je u znak sjećanja na ambasadora Richarda Holbrookea.

“To će biti zid na trgu, uz rijeku, koji gleda na grad Dayton. Naša namjera je da odamo priznanje mnogim naporima ambasadora Holbrookea te simboličnu ulogu ponovnog rađanja i prosperiteta Bosne i Hercegovine i njene svjetlije i bolje budućnosti”, rekao je Joseph.

Načelnica Rajilić izrazila je zadovoljstvo što će kamen iz Vijećnice u Novom Gradu/Bosanskom Novom ugraditi u zid u Daytonu te time pokazati da je, kako je navela, prošlo 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu.

Zgrada Vijećnice u Novom Gradu/Bosanskom Novom obnovljena je prije nekoliko godina sredstvima Evropske unije.

Ambasadorica SAD-a predstavila novi tim

Američka ambasadorica predstavila je danas i svoj novi tim koji će djelovati u našoj zemlji – zamjenika ambasadora Paula Horowitza, koji je naveo da je počastvovan što je dio čvrstog partnerstva uspostavljenog između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država.

“Ovo partnerstvo se razvijalo proteklih 20 godina u više pravaca i na razne načine. U proteklim godinama Amerika je osigurala značajna sredstva za izgradnju Bosne i Hercegovine kao stabilne, sigurne, prosperitetne zemlje, čvrsto pozicionirane u euroatlantskim institucijama”, rekao je Horowitz.

Postizanje ovih ciljeva, naveo je, zavisi i od aktivnosti i angažmana svih bh. građana koji će zajedno izvesti Bosnu i Hercegovinu ka boljoj budućnosti.

Ambasadorica Cormack prisustvovala je i otvaranju Servis centra za djecu s poteškoćama u razvoju u Banjoj Luci.

Vlada Sjedinjenih Država, putem USAID-a, pomaže osobama s poteškoćama u razvoju, kroz pomoć porodicama i promociju socijalne inkluzije osoba s poteškoćama.

USAID je pomogao osnivanje ovog centra putem svog programa podrške marginaliziranim grupama, u vrijednosti 50.000 dolara, u partnerstvu s Gradom Banjom Lukom, te neprofitnim organizacijama „Svjetlice“ iz Banje Luke i „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva.

Grad Banjaluka je osigurao prostor, koji je renoviran uz značajnu pomoć privatnog sektora.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime