Novi Grad: Dodijeljeni sertifikati za 95 polaznika skole pcelarstva

0
1

DSC_9352Sarajevo – U prepunoj sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo uručeni su certifikati za 95 polaznika “Škole pčelarstva” koji su u periodu juni-juli pohađali bespatnu edukaciju iz ove grane poljoprivrede …

Edukaciju iz pčelarstva realizirala je Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Društvom pčelara Kantona Sarajevo, a obuhvatala je šest časova teoretske nastave i četiri časa praktične obuke. Predavač i pčelar Evgenije Žolkević polaznicima je približio osnove pčelarstva uz smjernice na koji način se baviti ovom profitabilnom oblasti poljoprivrede, te biti uspješan proizvođač meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Polaznicima škole obratio se pomoćnik načelnika za finansije i zajedničke poslove Općine Novi Grad Sarajevo Emir Dedović, koji ih je upoznao o aktivnostima koje ova lokalna zajednica provodi s ciljem jačanja poljoprivrede.

“U proteklom periodu Općina Novi Grad Sarajevo radila je na novčanim podsticajima za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, dodjele plastenika i zemljišta u državnoj svojini za korištenje u poljoprivredne svrhe, raznovrsne edukacije iz oblasti ljekobilja, voćarstva, povrtlarstva, hortikulture i pčelarstva”, rekao je Dedović dodajući da će Općina nastaviti na projektima koji će omogućavati stanovništvu da ostvari osnovni ili dodatni izvor prihoda.

Ispred Društva pčelara Kantona Sarajevo polaznicima se  obratio predavač Evgenije Žolkević koji  nije krio zadovoljstvo zbog velikog broja polaznika “Škole pčelarstva” i što je imao priliku uputiti ih u savremenu proizvodnju meda i pčelarskih proizvoda. On je istakao i važnost uključivanja i udruživanja pčelara u Društvo pčelara Kantona Sarajevo s ciljem saradnje i razmjene iskustava u savremenoj proizvodnji meda.

Polaznicima su uručeni priručnici o pčelarstvu u elektronskoj formi. Na kraju svečanosti polaznici su ispunili anketne upitnike radi davanja mišljenja i sugestija o održanoj edukaciji, te i o načinima pomoći za podsticaj razvoju pčelarstva kao i edukacijama koje žele proći iz oblasti poljoprivrede, saopćenoje je iz Press službe Općine.

(akos.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime