Novi glavni imami Medžlisa Breza i Vitez

0
15

Breza, vitez – Zejd-ef. Sokić novi glavni imam Medžlisa IZ Breza

U utorak 15. septembra 2015. godine, muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Breza, tom prilikom prisustvovao je sjednici Izvršnog odbora, te uručio Dekret o postavljenju novog glavnog imama Zejda Sokića.

Nakon sjednice, Muftija se zahvalio dosadašnjem glavnom imamu na postignutim rezultatima i sprovedenim aktivnostima, te Zejd-ef. Sokiću, zvanično uručio Dekret o postavljenju na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Breza, zaželivši mu uspješan rad u narednom periodu.

Muftija je posebno naglasio da Medžlis Islamske zajednice Breza, pred sobom ima dva vrlo važna projekta koja treba upotpuniti, a to su završetak Gradske džamije u Brezi,  te izgradnja novih prostorija Medžlisa.

Omer ef. Sikira novi glavni imam u Vitezu

U ponedjeljak, 14. septembra 2016. godine u prostorijama MIZ Vitez uz prisustvo muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića, predsjednika i nekoliko članova Izvršnog odbora, sekretara i svih imama na području MIZ Vitez izvršena je primopredaja dužnosti glavnog imama između Mihnet-ef. Mehmedovića i Omer-ef. Sikire.

Uvodno ašere proučio je hfz. Salih-ef. Haseljić, a potom je sekretar Miz Vitez, iskazao dobrodošlicu prisutnima i pozvao predsjednika Medžlisa Asim Begovića da se obrati.

U svom kratkom obraćanju Asim Begović se zahvalio dosadašnjem glavnom imamu Mehnet-ef. na dobroj saradnji i svemu što je uradio za MIZ Vitez od njegovog osnivanja te čestita  Omer-ef. imenovanje i zaželio mu još bolji uspjeh u radu.

Muftija Adilović s novim glavnim imamom u Vitezu

Nakon toga prisutnima se obratio Mihnet-ef. Mehmedović. U svom emotivnom obraćanju prisjetio se stanja kojeg je zatekao kada je tek došao u Vitez pred kraj rata i kada su mu svi umjesto čestitanja postavljali pitanje: „Kako si smio doći?” Istakao je da su tada u Vitezu bila samo četvorica aktivnih imama i kako je bilo teško tih postratnih godina obilaziti džemate, pogotovo tokom ramazana, zaobilaznim putevima pa čak i pješice preko šume. Hronološki je nabrojao kako su se obnavljali i gradili vjerski objekti te istakao da mu je ipak žao što za njegovog mandata nije završena zgrada Medžlisa. Zahvalio se imamima na saradnji i kolegijalnosti kao i predsjedniku Medžlisa i sekretaru ta naglasio da on i dalje ostaje dio tima koji će zajedno raditi na unaprjeđenju MIZ Vitez. Svome nasljedniku je čestitao na postavljenju i zaželio mu uspjeh u radu.

Zatim je riječ data Omer-ef. Sikiri koji se prije svega zahvalio na ukazanom mu povjerenju i istakao da će nastojati da moto u njegovom radu bude ajet u kojem Uzvišeni Allah kaže: „Reci: „Radite, a Allah i Njegov poslanik i vjernici će vidjeti vaš trud.” Zamolio je imame da mu pomognu u obnašanju njegove nove funkcije.

Potom se skupu obratio muftija dr. Ahmed-ef. Adilović. Uz zahvalu Mihnet-ef. na dosadašnjem radu i čestitke Omer-ef. na imenovanju istakao je da je do ove promjene došlo zbog novih pravila Rijaseta Islamske zajednice koja predviđaju određene kriterije za postavljenje glavnih imama. Iskoristio je priliku da se zahvali i članovima izvršnog odobora Medžlisa na čelu sa predsjednikom koji već treći mandat obnaša tu dužnost. Zamolio je imame da nastave dobru saradnju sa novim glavnim imamom i da poštuju hijerarhiju Islamske zajednice. Između ostalog, ukazao je na važnost izrade strateškog plana razvoja Medžlisa, te na važnost uvođenja centralizacije sredstava članarine.

Nakon toga muftija dr. Ahmed-ef. Adilovića uručio je zahvalnicu Mihnet-ef. ispred Izvršnog odbora Medžlisa, a zatim je uručio i dekret o postavljenju za glavnog imama Omer-ef. Sikiri.

Na kraju su Mihnet-ef. uručene i skromne hedije. Ispred Izvršnog odbora hediju je uručio Asim Begović, a ispred kolektiva imama Ibro-ef. Halilović. Završno ašere proučio je Sakib-ef. Peskić, a dovu muftija dr. Ahmed-ef. Adilović.

Zahvalnica dosadašnjem glavnom imamu Viteza efendiji Mihnetu

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime