Novi dokazi na ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću

0
4

Novi dokazi na ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću

BiH – Ponovljeno suđenje bivšem načelniku Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju trebalo bi pred Sudom u Haagu početi najranije u martu 2017., proizlazi iz sudskih dokumenata i izrečenog na današnjoj raspravi o stanju u postupku.

Po rasporedu rada, koji je predsjedavajući sudija Burton Hall dostavio stranama u postupku, pretprocesna rasprava, posvećena utvrđivanju posljednjih detalja o suđenju, bit će održana “u drugoj polovini februara” iduće godine.

Suđenje će, po dosadašnjoj sudskoj praksi, uslijediti ubrzo zatim, a tačan datum bit će, kako je naznačio sudija Hall, naknadno utvrđen.

Stanišić i Simatović su optuženi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima počinjene tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Poslije prvog suđenja, Prvostepeno vijeće Tribunala je 29. maja 2013. Stanišića i Simatovića oslobodilo krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je, 15. decembra prošle godine, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Na današnjoj statusnoj konferenciji čulo se i da je Tužilaštvo 5. septembra podnijelo svoj pretprocesni podnesak, odnosno scenarij po kojem će voditi ponovljeni postupak protiv Stanišića i Simatovića.

Branioci Stanišića i Simatovića tvrdili su da iz tog podneska proizlazi da će, iako je optužnica ista, Tužilaštvo protiv njihovih klijenata voditi potpuno novi postupak, budući da je najavilo veliki broj novih svjedoka o novim poprištima zločina.

Stanišićev branilac Martin Scott precizirao je da su od 168 najavljenih svjedoka Optužbe njih 63 novi, a da bi broj novih svjedoka mogao porasti i do 90.

“Novi svjedoci, pritom, tiču se srži ovog predmeta”, podvukao je Scott.

On je naglasio i da je u pretprocesnom podnesku Tužilaštva navedeno i “16 novih mjesta zločina” širom istočne Slavonije, Kninske krajine i BiH.

Stanišićev zastupnik tvrdio je i da su tužioci u svoj postupak dodali i optužbe za seksualno nasilje na čak 18 lokacija, kao i druge nove zločine, poput prebijanja, prinudnog rada, korištenja zarobljenika kao živog štita i uništavanja imovine.

Scott je to nazvao “značajnim proširenjem tužilačkog predmeta” u odnosu na prvo suđenje. “Ovo je potpuno novi predmet”, zaključio je Stanišićev advokat.

Složivši se potpuno s kolegom, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač podvukao je da Tužilaštvo, kako izgleda, namjerava da, pored dokaza iz prvog procesa, tokom ponovljenog postupka “uvede nove svjedoke i nove dokaze”, što je, kako je sugerirao, protivno odluci Tribunala kojom je ponavljanje suđenja naloženo.

Tužilac Douglas Stringer uzvratio je da su sva mjesta zločina u općinama koje su bile obuhvaćene prvom i još aktuelnom optužnicom protiv Stanišića i Simatovića.

Potvrđujući da “ima novih svjedoka” i da je izjave njih 29 već dostavio Odbrani, Stringer je ustvrdio da je, uprkos tome, Odbrana veoma dobro informirana o suštini optužbi koje se Stanišiću i Simatoviću stavljaju na teret.

Sugestiju branilaca da im je šest mjeseci od objavljivanja pretprocesnog podneska Tužilaštva malo da se pripreme za suđenje, Stringer je odbacio riječima da su isto vrijeme za pripremu imali Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Za početak decembra je sudija Hall zakazao raspravu na kojoj će se, ako bude potrebno, razmatrati i pitanje sposobnosti Jovice Stanišića da mu se sudi.

Stanišić i Simatović su na privremenu slobodu pušteni 22. decembra prošle godine, pošto je sedam dana ranije Apelaciono veće Tribunala poništilo prvostepenu oslobađajuću presudu izrečenu 2013. i naložilo da im bude suđeno ispočetka.

(detektor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime