Novi centar na 25 hiljada kvadratnih metara

0
28

maketa_profKakanj – Pripremajući se za vraćanje zemljišta koje sada koristi kakanjski Rudnik, Općina Kakanj u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom iz Sarajeva priprema Idejno urbanističko rješenje pod nazivom Novi centar Kakanj

U petak je u Kabinetu Općinskog načelnika Kaknja prezentirano idejno urbanističko rješenje pod nazivom Novi centar Kakanj, a riječ je o prostoru ukupne površine 25.000 kvadratnih metara, koji se rasprostire na relaciji od raskrsnice kod zgradae SDA, prema Plandištu, uključujući pravac kretanja prema zgradi Meteortexa, kompletan prostor industrijskog kruga bivšeg rudničkog pogona „Stara Jama“, prostor sadašnje poslovne jedinice „Centrotrans“ Kakanj, sa pripadajućim saobraćajnicama i garažama sve do Best – trgovačkog objekta u izgradnji.

 

 

Zvuči nevjerovatno ali je preme prezentiranom moguće, na ovom prostoru izgraditi skoro 1000 parking mjesta, garažnog tipa, na tri etaže. Na krovnim površinama, prking garaža nalazili bi se sportski poligoni (tenis,košaraka).

 

Centralni objekat, ostao bi sadašnji toranj Stare jame, kao simbol grada, a koji bi se preuredio u vidikovac. Podzemni prostor ispod tornja, mogao bi biti uređen poput rudarskih prostorija, a funkcionalno određen za muzejsku zbirku sa rudarskim eksponatima. Tornj bi bio središte trga na kojem bi se održavale manifestacije na otvorenom poput dočeka nove godine, manifestacija kao što su koncerti tokom ljetne pozornice i slično.

 

Više objekta sadržajno upotpunjavaju cijeli ovaj prostor: hotel sa bazenom i kongresnom salom, internat , obrazovni centar, party centar , toranj-vidikovac, pječačka zona, trg, i objekti za komercijalno-poslovnu upotrebu. Unutar obrazovnog centra i drugih objekata su: učionice, čitaonice, biblioteka, radionice, restorani, hotelske i internatske sobe…

 

 

Pored ovih objekata bilo bi dovoljno prostora za pješačke zone, dovoljno zelenih površina, a saobraćaj motornim vozilima, izvan, odnosno oko „Novog centra Kakanj“ bio bi uređen dvosmjernim kretanjem, čime bi se znatno poboljšalo stanje, odnosno eliminirala uska grla koja danas postoje na ovim lokalnim putevima.

 

Sve viđeno samo je ideja. Za njenu realizaciju trebaju biti zadovoljeni neki od prethodnih uvjeta. Zemljište koje je još uvijek koristi Rudnik, treba biti vraćeno državi, odnosno Općini Kakanj. Idejno rješenje treba kompletirati u skladu sa preporukama koje je do sada dobio tim Arhitektonskog fakulteta. Potrebno je izvršiti izmjene postojećeg regulacionog i urbanističkog plana Općine Kakanj. I na kraju, kada sve bude spremno za investitore, ponuditi povoljne uvjete za izgradnju objekata u „Novom centru Kakanj“.

 

Pogodnost je u činjnici da se svi objekti mogu graditi odvojeno, i može biti više investitora.

 

U svakom slučaju , usuđujemo se reći , sa ovakvim Centrom, uz neposrednu blizinu Doma kulture, Sportske dvorane, blizine Kraljeve Sutjeske, ovo je, na vrijeme pokrenuto osmišljavanje uređenja rudarskog naselje Kakanj, uz sve što imamo, i što još možemo imati, u Kakanj koji će biti grad ili bar još više ličiti ličiti na grad.

(kakanjlive.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime