Novi broj Preporoda: Da li smo zaboravili djecu iz Vrbanjaca?

0
6

Novi broj Preporoda: Da li smo zaboravili djecu iz Vrbanjaca?

Zvornik, Sarajevo – U bajramskom razgovoru, koji objavljuje Preporod od 15. septembra 2015. g., reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, govoreći o bosanskom jeziku i pravima bošnjačkih povratnika, poručuje: „Nema kompromisa na račun vlastitog identiteta, niti s bilo kojim njegovim dijelom“, te naglašava da muslimane i Islamsku zajednicu „neće imati na svojoj strani niko ko bude pravio kompromis u ovom pitanju“. Također, u bajramskom intervjuu reisu-l-ulema govori o tome kako je biti reisu-l-ulema u Bošnjaka, reformama u organizacionoj strukturi IZ, odnosu prema mešihatima i dijaspori, ulozi medija IZ, diskriminaciji bošnjačkih povratnika, posljedicama sektaškog nasilja na Bliskom istoku i drugim aktuelnim zbivanjima.

Novinar Preporoda Bajro Perva prati bosanske hadžije na njihovom hadžskom putovanju i izvještava za printano izdanje i Preporodov web portal. Preporod piše o ulozi Bajrama u kulturi Bošnjaka, vrijednostima mjeseca zu-l-hidždžeta i kurbanu.

Preporod je bio na hafiskoj dovi najmlađem hafizu u Bosni i Hercegovini, koji je Kur’an naučio sa devet godina i dva mjeseca. U traganju kako spriječiti jezičku agresiju nad bošnjačkim povratnicima, Preporod je razgovarao sa našim istaknutim bosnistima i stručnjacima za bosanski jezik.

Preporod postavlja pitanje: Da li smo zaboravili djecu iz Vrbanjaca?, te naslućuje da bi ovo mogla biti još jedna teška školska godina za djecu i roditelje iz Kotor Varoši. Obustavljeno je jedino redovno primanje većine roditelja – dječiji doplatak, počele su i prijetnje kaznama, što je i ostvareno, čak se roditeljima prijetilo i oduzimanjem djece, postoji problem oko finansiranja nastavnog osoblja koje dolazi iz Tešnja, samo su neki od ključnih problema sa kojima su suočeni Bošnjaci u Vrbanjcima, koji, usto, imaju nerijetko osjećaj da su prepušteni sami sebi.

Saradnik Preporoda Haso Popara piše o mujezinima Bošnjacima u Harem-i šerifu u Mekki, ukazujući na mogućnost da je, možda, porodica Bosnavi iz Mekke i Medine potomak glasovitog šejha Abdullaha efendije Bošnjaka, komentatora Fususa? U tom slučaju svi navedeni Bosnaviji, pa i mujezini u Mesdžid-i Haramu u Mekki, bili bi njegovi daleki potomci. Abdullah Bošnjak je bio porijeklom iz Kliškog sandžaka, najvjerovatnije, iz Livna ili njegove okoline. Potvrda ove porodične linije imala bi prvorazredni značaj za muslimane ovih prostora.

Bajramski broj Preporoda na 72 stranice donosi raznovrstan spektar tekstova, informacija i aktivnosti iz različtih segmenata djelovanja organa i ustanova IZ.

Preporod je dostupan i na većini kioska širom Bosne i Hercegovine.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime