Nove šanse za posao u Goraždu: Prednost za mlade sa biroa

0
0

posao

Goražde – Služba za zapošljavanje BPK Goražde prezentovala je programe aktivne politike zapošljavanja Federalnog zavoda i Vlade FBIH koji su namijenjeni poslodavcima i nezaposlenim osobama.

Riječ je o tri programa aktivne politike zapošljavanja: „Subvencije za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva i samozapošljavanje“, „Program sufinansiranja zapošljavanja 2016“ i realizacija „Programa pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje 2016 – obukom do zaposlenja“. Ukupna vrijednost projekata za BPK Goražde je 914.000 KM a iz Službe su pozvali nezaposlene osobe i poslodavce da se aktivno uključe.

„Nama je izuzetno drago da su ove godine programi krenuli jako rano. Mi smo već imali implementaciju jednog našeg programa, a inače ovu godinu smo proglasili godinom mladih. Drago nam je da je Vlada FBiH dala prednost mladim osobama koje se nalaze na evidenciji Službe, tako da očekujemo da poslodavci apliciraju, a isto tako da se nezaposlene osobe angažuju kada se tiče programa samozapošljavanja i traženja posla kod poslodavaca koji će sigurno aplicirati kroz ove programe“, izjavila je Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Program subvencioniranja zapošljavanja mladih prilika je za sticanje prvog radnog iskusta kod poslodavaca iz privatnog sektora, a koji nisu iz oblasti ugostiteljstva , trgovine i igara na sreću. Subvencioniranje traje 12 mjeseci uz obavezu poslodavca da godinu dana nakon toga zadrži osobu u radnom odnosu.

„Program sufinansiranja zapošljavanja u 2016.godini ima tri mjere. To je ‘Prilika za sve’, ‘Vaučer za posao’ i ‘Sezonsko zapošljavanje’. Po ovom Programu mogu da učestvuju poslodavci koji su registrovani u FBiH, izuzev organa državne uprave. Kada je riječ o prvoj mjeri mogu da učestvuju nezaposlene osobe bez obzira na starosnu strukturu, stepen obrazovanja a period sufinansiranja traje šest mjeseci. Pravo na ‘Vaučer za posao’ imaju nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo i stepen obrazovanja. Po ovoj mjeri subvencija traje šest mjeseci. Na javni poziv za sezonsko zapošljavanje mogu učestvovati sve nezaposlene osobe. Ugovor se može jednokratno zaključiti od jednog do šest mjeseci“, pojašnjava Senija Hadžić, stručni saradnik za posredovanje u zapošljavanju.

Program priprema za rad, obuku i stručno osposobljavanje je namijenjen za sticanje dodatnog znanja i vještina iz raznih djelatnosti. Za prvo zapošljavanje mlade osobe bez radnog iskustva, i samozapošljavanje poslodavcu se refundira najniža neto plaće sa pripadajućim doprinosima u periodu 12 mjeseci što ukupno iznosi oko 7 hiljada KM.

Na evidenciji Službe trenutno se nalazi 3.560 osoba od toga 40odsto čine mlade osobe. Činjenica je takođe da je BPK Goražde po broju nezaposlenih mladih osoba na zadnjem mjestu u FBiH .

(klix.ba/capital.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime