Nove investicije donose radna mjesta: U TK zaposleno 10.000 novih radnika

0
6

Tuzla – Najveći i najbrži privredni rast u Federaciji BiH u 2015. i 2016. godini bilježi Tuzlanski Kanton. U ovom Kantonu je za manje od dvije godine otvoreno 10.000 radnih mjesta, povećan je rast industrijske proizvodnje za 3,1 posto, dok su firme koje imaju sjedište u ovom Kantonu povećale izvoz za 10,9 posto.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako ovi podaci ohrabruju, te se ovi trendovi nastavljaju i u 2016. godini zahvaljujući poticajnim mjerama koje je Vlada Kantona i Vlada FBiH pokrenula.

U PORASTU OBRTNIČKA DJELATNOST

Rast je zabilježen i u obrtničkoj djelatnosti, gdje je od 40.000 registrovanih obrta u Federaciji, čak 11.500 registrovano u Tuzli.

“U prošloj godini smo imali povećanje obrta za 700 od čega je najviše registrovanih u poljoprivrednoj proizvodnji”, kaže Gutić.

U saradnji sa Vladom Federacije BiH za zapošljavanje je osigurano 18 miliona KM koji su implementirani putem Zavoda za zapošljavanje TK.

“Najveći dio osoba je zaposlen direktno u proizvodnji na stvaranju nove vrijednosti. Jedan mali dio ljudi je zaposlen u državni sektor, odnosno policiju”, kaže Gutić, pojašnjavajući kako se pod ovim brojem zaposlenih podrazumijevaju svi radnici koji su skinuti sa evidencije za zapošljavanje. “Očekujemo da najveći broj radnika i nakon isteka programa ostati kod poslodavca koji u konkurisali za ova sredstva.”

Dodaje kako je zadovojan postignutim i ovo je ističe više od očekivanog.

Također, Vlada TK planira realizovati još jedan poticajni program zapošljavanja preko Ministarstva razvoja i poduzetništva. Radi se o nekoliko linija za što je osigurano 800.000 KM i što bi trebalo biti završeno do kraja godine.

Na naše pitanje šta se najviše izvozi iz Tuzle, Gutić kaže da je to najviše soda, što radi kompanija Sisecam Soda iz Lukavca, zatim koks, ugalj… Značajan udio ima i metalna industrija, dok je u drvnoj industriji povećan izvoza.

Okosnicu razvoja ovog kantona čini elektroenergetski sektor, odnosno  rudnici i termoelektrana. “Rađaju se i dvije velike investicije u TK, odnosno izgradnja termo bloka 7 u Tuzli i termo bloka u Banovićima. Očekujemo da ove dvije velike investicije dovuku novi broj radnih mjesta, kako direktnih, tako i indirektnih. Očekujemo da ova dva projekta ožive uslužnu djelatnosti i metalnu industriju, ugostiteljstvo, prevoz…”, kaže Gutić.

STRANE INVESTICIJE

Dobre rezultate ostvaruje i međunarodni aerodrom Tuzla. Prošle godine je napravio odlične rezultate, povećan je broj prevoza putnika sa 180.000 na 260.000.

“Aerodrom Tuzla bi u narednom periodu trebao biti i okosnica poljoprivrednog razvoja i stočarstva. Očekujemo da se etabliramo kao prvi aerodrom u BiH kada govorimo o cargo transportu.  Povećan je broj operacija, broj prevezenih putnika i novootvorenih linija”, kaže Gutić, dodajući kako ga ohrabruje i  velika investicija Uprave za indirekto oporezivanja koja na međunarodnom aerodromu gradi svoj novi objekat, čija vrijednost iznosi oko dva miliona KM.

Rukovodstvo ovog Kantona se može pohvaliti i dobrom saradnjom sa stranim investitorima, naročito sa Intralom, Boxmarkom, Sisecam Sodom, Cementarom u Lukavcu, koja svake godine ostvaruje profit, amortizuje proizvodnju i koja je nedavno pustila u rad novu liniju proizvodnje cementa gdje se gasovi smanjuje na najminimalniju mjeru, odnosno poštuju se standardi Evropske unije.

U TK je kaže Gutić prisutno 36 turskih kompanija i Udruženje turskih privrednika. Veliko interesovanje pokazali su za drvnu i hemijsku industrija.

“Imamo i potencijalne investitore koji su zainteresovani za kupovinu DITA-e. Ovdje je nedavno i poznata turska kompanija koja se bavi proizvodnjom namještaja otvorila svoj pogon”, ističe Gutić.

E. KokorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime