Novalić o respiratorima: Solak je potpisao odluku, ja nisam doktor i ne razumijem se u to

0
15
Gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV, Novalić je kazao da Vlada FBiH nije nikakva nabavna služba.

“Imamo preko 100 fondacija i organizacija s kojima radimo i u tom slučaju Federalna uprava civilne zašite je nadležna da se bavi ovim pitanjima. Vlada je ovlastila Civilnu zaštitu da to radi, i to je radila u par navrata već”, kazao je Novalić.

On je u razgovoru sa voditeljicom potvrdio da je načelnik Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak potpisao tu odluku.

“Mislim da se zaboravlja činjenica da su prvi u jugoistočnoj Evropi nabavili respiratore i ja se ponosim time, ali ukoliko zaista postoje primjedbe istražni organi treba to da riješe”, kazao je Novalić.

Upitan da li je svjestan ozbiljnosti situacije, jer je uvoznik kompanija koja za to nije ovlaštena, Novalić je rekao da se ne mogu iznositi takve konstatacije i da se mora sačekati.

“Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Ne nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati oficijelne informacije”, kazao je premijer FBiH.

Na upit voditeljice da li zna kakve su respiratore kupili, Novalić je rekao: Sve su to pitanja za Civilnu zaštitu.

“Do sada je potrošeno 23 miliona KM, znači to je jedan konglomerat proizvoda koji su nabavljeni u organizaciji Civilne zaštite”, naveo je Novalić.

Upitan šta misli o izjavi dopremijerke i komandantice Federalnog štaba Jelke Milićević koja je kazala da procedure nisu ispoštovane, Novalić je rekao:

“Pozivam sve, ako postoji sumnja, neka se dopusti da se to istraže istražni organi, imaju fakture i to se lako može ispitati, ja nisam doktor i ne razumijem se u to”.

Prvih 80 respiratora od ukupno 100 koji su stigli iz Kine u subotu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao je upravo premijer Fadil Novalić. U istragu su se uključili Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Tužilaštvo KS.

Klix.ba je danas objavio faksimil dokumenta koji dokazuje da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH tek jučer izdala saglasnost poljoprivrednom preduzeću “F.H. Srebrena malina” za uvoz ventilatora.

Također, kompanija koja se bavi poljoprivredom “Srebrena malina” dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz respiratora, ali tek nakon što je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak već direktno odabrao spomenutu firmu da obavi uvoz.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime