Novalić nakon sastanka s Palmerom: Tražili smo pomoć SAD-a u borbi protiv korupcije

0
3
“Gospodin Palmer je u ovoj posjeti imao fokus na povratku ekonomskim reformama. Svi smo svjedoci da su ekonomske reforme ustuknule, nešto pred koronom, nešto pred lokalnim izborima, ali jedino u što društvo može računati kao u sigurnu bazu svog napredka je ekonomija”, kazao je Novalić na početku.

Dodao je kako je na sastanku bilo riječi o jačim javnim investicijama – potpomognutim od međunarodne zajednice, manjim opterećenjima rada, reformi javnih preduzeća, koja su značajan dio neefikasnosti ovog društva te reformi zdravstva.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba

“Kad su nas pitali oko čega želimo da nam pomognu SAD-e mi smo rekli da su to euroatlanske integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem, tu prije svega mislim na pravosudni sistem i glomazni javni sektor”, izjavio je on.

Novalić je kazao kako ovakvi sastanci služe za formatiranje pogleda međunarodne zajednice prema BiH, a zahtjevi naše strane su srednjoročna i dugoročna budžetska potpora, kako je od EU dobila Bjelorusija s grace periodom od 15 godina, s kamatama blizu nuli.

“Tako bismo garantirali socijalni mir na period od šest do sedam godina, ne samo sada kad imamo djelovanje kovida”, kazao je Novalić.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba

Novalić se s američkim zvaničnikom susreo na sastanku na kojem su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija te premijer drugog entiteta Radovan Višković.

Palmer se ranije susreo s članovima Predsjedništva BiH te kolegijima ova doma Parlamenta BiH.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime