Novalić najavio rast penzija, traži od parlamenta vanredno usklađivanje

0
297

Novalić se putem Facebooka obraća građanima

Realno, ekonomija FBiH nikada nije proizvela ovoliko robe i usluga, a budžeti FBiH, kantona i općina realno nikada nisu imali ni ovakve prihode, kazao je sinoć u obraćanju na društvenim mrežama federalni premijer Fadil Novalić.

“Budžet FBiH ove godine trebao bi da bude 5 milijardi i 535 miliona KM, i najveći je budžet FBiH do sada. Razlog zašto je tako veliki i zašto u sebi ima tako puno razvojnih stavki, od puteva do čak i vakcina, je u ekonomskom smislu veoma dobra 2021. godina. Prema onome što sada vidimo, to će biti najveći rast bruto društvenog proizvoda i iznosit će nešto više od 6 posto”, kazao je Novalić.

Odgovor na pitanje zašto imamo tako veliki ekonomski rast i izvoz, pa prema tome i prihode leži u izuzetnoj žilavosti naših privrednih društava, naših fabrika, naveo je premijer.

“Odgovor leži i u nesebičnoj velikoj pomoći s nivoa Vlade svima grantovima koji su iznosili 850 miliona KM, a išli su na sve općine i kantone, odnosno njihovu privredu i zdravstvene ustanove”, ističe Novalić.

On je kazao i pošto je pretprošla godina bila godina covida, imali smo negativan rast BDP-a i u tom slučaju vi po zakonu ne možete povećati penzije.”Ali smo sa 67 miliona KM vanrednog davanja penzionerima koji su imali od 140 do 170 KM, pokušali ispraviti i sanirati veliki rast cijena na tržištu, ali i pokušali ispraviti tu grešku u zakonu, koja ne dozvloljava da se penzija poveća ako prethodna godina nije pozitivna”, pojasnio je Novalić.

Sada imamo pozitivnu prethodnu godinu, nastavlja, te će ove godine doći do rasta penzija njihovim redovnim usklađivanjem, dodao je te kazao da jedan od članova zakona omogućava i vanredno usklađivanje, što je do sada urađeno dva puta.

“Za takvo vanredno usklađivanje je potrebno da dvije prethodne godine budu pozitivne. Budući da to nemamo, poslali smo u Parlament izmjenu zakona da samo jedna godina, ukoliko je pozitivna, a to je 2021. – koja jeste bila pozitivna – omogući i vanredno usklađivanje”, kazao je Novalić.

Redovno usklađivanje penzija, pojašnjava, iznosit će 6 posto, što do sada nikada nije bio slučaj, dok je vanrednim usklađivanjem namjera da najniže penzije budu 425 ili 430 KM.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime