Novalić najavio nove mjere protiv posljedica korone: Svi će imati jednak pristup novcu

0
6
“Održali smo posljednji sastanak prije donošenja uredbe koju ćemo imati na vladi u četvrtak ili petak. Uredba će predstavljati drugi finansijski korak u borbi protiv pandemije koja izaziva negativne ekonomske posljedice”, kazao je Novalić.

Napomenuo je da je u Federaciji BiH do 5. maja 2020. godine zabilježen gubitak od 27,5 hiljada radnih mjesta.

“Poslije toga je došao korona-zakon… To je u dva mjeseca dalo 10 hiljada radnih mjesta. Bili smo u minusu 17 hiljada radnih mjesta i zaustavljen je pad BDP-a. Sljedeća mjera je bila transfer nižim nivoima vlasti, kantonima i općinama. Taj dio je vratio nove četiri hiljade radnih mjesta. Tako da smo u prošli petak imali minus 13 hiljada radnih mjesta. Gotovo da smo prepolovili negativan utjecaj pandemije kada je riječ o radnim mjestima”, kazao je on.

Dodao je da će nova mjera biti aktivnija i da se pomjeraju na skali djelovanja, jer su “savladali utjecaj pandemije”.

“Sljedeće mjere koje sada pripremamo bit će još aktivnije. Izgubit će se uposleni, ostat će troškovi poslovanja i bit će potpora poslovanju. To je sve u skladu s regulama dozvoljene državne pomoći. Nećemo remetiti konkurentnost. Svi će imati jednak pristup i svi će morati opravdati sredstva”, istakao je Novalić.

Prema njegovim riječima, do kraja oktobra će uspjeti realizirati program.

“Najugroženiji su turizam, izvoz, poljoprivreda i transport. Cilj je što prije ubaciti na tržište novac i održati ove četiri grane”, rekao je Novalić.

Premijer Novalić je napustio konferenciju i novinari nisu imali priliku da mu postave dodatna pitanja.

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, izjavila je da bi trebalo da Vlada FBiH donese zajedničku uredbu za svih pet sektora.

“Trebalo bi da se izdvoji 30 miliona za turizam, 30 za industriju, 10 za poljoprivredu, 20 za promet i komunikacije i 10 će se podijeliti kliničkim centrima. Čim se donese uredba, svako ministarstvo će u roku od sedam dana objaviti javni poziv i po završetku javnog poziva će se dodijeliti sredstva. Naša procjena je da bi to moglo biti sredinom novembra ove godine”, istakla je Đapo.

Navela je da će se u budžetu sljedeće godine planirati podrška privredi da se očuvaju sva radna mjesta.

“O tome će se moći opredijeliti i Vlada i Parlament. U ovom slučaju sada Vlada interventno djeluje donošenjem uredbe i pružanjem pomoći najugroženijim sektorima. Turizam je djelatnost koja je sezonska. Tokom ljeta smo imali određeni broj turista u Neumu i Bihaću. Tokom zime očekujemo povećan broj turista na Vlašiću i drugim planinama. U poređenju s prethodnim godinama korona je učinila svoje i naši hoteli su prazni”, rekla je Đapo.

Rasim Bajrović, direktor Europe Group Sarajevo, izjavio je da su prvu pomoć od Vlade dobili za period marta, aprila i maja.

“To su bili doprinosi za radnike. Pomoć će nam zaista pružiti priliku da zadržimo radnike i uposlimo određeni broj radnika, ali i da sačuvamo likvidnost naših firmi koje su dovedene u pitanje. Hotelska industrija je najviše pogođena. Prihodi ove godine su pali 90 posto. Radujemo se ovoj pomoći”, rekao je Bajrović.

Očekuju da će imati stimulaciju da vrate likvidnost firmama i da od sljedeće godine krenu uzlaznom putanjom.

Safudin Čengić, direktor Centrotrans Eurolinesa, navodi da je odluka vlade izuzetno važna za poslovnu djelatnost.

“100 miliona maraka namijenjenih za pet sektora je iznimno važno. Očekujemo da to bude što prije, a najkasnije do 10. novembra. Sredstva su potrebna, a namijenjena su za zadržavanje radnih mjesta i održavanje likvidnosti. Očekujemo da ovaj primjer vlade slijede i kantoni”, kazao je Čengić.

Napominje da je branša u kojoj djeluje Centrotrans najpogođenija.

“Prema naredbama, mora biti 50 posto mjesta u autobusima, a mi imamo iste troškove, bio autobus pun ili poluprazan”, istakao je Čengić.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime