Novalić i Vlada FBiH štimaju konkurs: Za ulazak u NO 21 firme odjednom ne treba certifikat!

0
3

vladakonkursSarajevo – Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem 24. jula objavila je javni konkurs za izbor i nominiranje za imenovanje članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti vrši Vlada FBiH, piše novinska agencija Patria.

Međutim, nakon što je oglas objavljen, sazvana je hitna telefonska sjednica (nije bilo zvaničnog saopćenja) te su izmijenjene neke stavke oglasa, a što bi moglo rezultirati tužbama. Naime, kako saznajemo Komisija za provođenje ovog postupka u sastavu: Amra Đendušić (predsjednik), Darko Pranjić, Denijal Pelidija, Mario Glinić i Mirjana Vučić (članovi) obavijestila je Novalića da jedna odredba odluke treba biti izbrisana.

Nikada se još nije desilo da neka od sjednica bude bukvalno skrivena od javnosti, ali ova je ostala tajna. Da se telefonska sjednica zbilja i dogodila Patriji je potvrdio Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH.

– To se uradilo potpuno nezakonito, a riječ je o tome da će uskoro izaći novi javni poziv, ali u kojem stoji da više nije potreban certifikat o završenom usavršavanju u skladu sa odredbama Uredbe o usavršavanju predsjednika u članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala. Vjerovatno su shvatili da oni kojima su pozicije obećane nemaju ovakve certifikate – kaže naš izvor.

Komisija je zadužena da po okončanju postupka izbora kandidata sačini listu kandidata koji ispunjavaju tražene uslove i zapisnik koji sadrži sve aktivnosti i radnje obavljene od strane komisije. Listu kandidata i zapisnik sa kopijom svih prijava kandidata i dostavljenih dokaza, komisija je dužna dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovije na izbor i imenovanje.

Odluka Vlade FBiH odnosi se na privredna društva JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, BH-Gas d.o.o. Sarajevo, Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, RMU Banovići d.d. Banovići, ArcelorMittal Zenica d.o.o., Aluminij d.d. Mostar, Željezara Zenica d.o.o. Zenica, KTK Visoko d.d. Visoko, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Remontni zavod d.d. Travnik, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, Unis Tools d.o.o. Sarajevo, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, UNIS Ginex d.d. Goražde, Pretis d.d. Vogošća, Igman d.d. Konjic,  BINAS d.d. Bugojno, PS Vitezit d.o.o. Vitez, Tehničko remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići.

Inače, ovi certifikati su dodjeljivani nakon završene obuke i polaganja ispita, a što je bilo u organizaciji Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH), u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije.

Da certifikati nisu potrebni svjedoči i objava izmijenjenog konkursa u Službenom listu FBiH od 29. jula 2015. godine, u kojoj je ova stavka u potpunosti uklonjena.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime