Novalić: Federacija se probudila, Vlada funkcionira besprijekorno

0
49
Fadil-NovalićSarajevo – Vlada FBiH se uključila u proces zaključivanja kolektivnog ugovora tek sada, jer je vjerovala da će poslodavci i sindikati pregovarati u dobroj namjeri. Zakon o radu nas definira kao poslodavce tako da je Vlada FBiH svakako trebala biti akter u pregovorima, istakao je u Dnevniku TV1 federalni premijer Fadil Novalić.

“Na insistiranje poslodavaca da se ne uključimo u pregovarački proces, mi to nismo uradili, mada je sindikat bio za to. No, vjerovali smo da će pregovori biti unutar Zakona o radu. Predloženi kolektivni ugovor nije u skladu sa Zakonom o radu”, istakao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Dodao je Novalić i da Vlada brani preduzeća od poslodavaca a radnike od sindikata. Glavna briga je održavanje ekonomske stabilnosti zemlje.

“Osim toga, imamo i ekonomski rast koji je predviđen je prošle godine, a ove godine je predviđen rast od 3,2 posto. 3,6 predviđen je za 2017, a 2018. godine 4,2. To se zove ekonomsko zagrijavanje. Mi bismo ovim ozbiljno ugrozili ekonomsko zagrijavanje”, tvrdi Novalić. .

Moguća posljedica usvajanja kolektivnog ugovora dogovorenog između sindikata i poslodavaca bilo bi bježanje u sivu zonu, ali i tužbe uposlenika u javnoj upravi, istakao je premijer FBiH. Osvrnuo se i na usvajanje budžeta za 2016. godinu. Na upit je li iza FBiH uspješna godina, istakao je da se entitet probudio.

“Imamo rast od oko tri posto. Pred novu godinu imali smo podatak da je rast u BiH 3,1 posto, u FBiH nešto malo više, u RS malo manje. Imamo dva podatka o zaposlenosti. Jedan je Statističkog zavoda koji kaže da je 8.000 uposlenih, a drugi Porezne uprave koji kaže da je 11.000. Rast industrijske proizvodnje je 3,17 posto, a rast turizma je 29,7 posto i to je najveći rast u postratnoj historiji“, objašnjava premijer FBiH.

Nije premijer mogao i ne pohvaliti novog koalicionog partnera u Vladi – SBB BiH. Tvrdi da Vlada nakon ulaska ministara iz SBB-a donosi odluke u relaksiranoj atmosferi i da se radi se o vrlo konstruktivnoj saradnji.

“Vlada FBiH funkcionira besprjekorno. Radi se o dobrim ministrima, obrazovanim ljudima”, kategoričan je Novalić.

Premijer se osvrnuo i na potrebne reforme u 2016. godini.

“Reforme su potrebne. Bavili smo se prošle godine radno-pravnim zakonodavstvom i obuzdavanjem javne potrošnje. Treće je podupiranje zapošljavanja. Ove godine prioritet će biti poslovno okruženje, te zadržavamo politiku zapošljavanja i radimo na novim investicijama”, poručio je Novalić.

Federacije je spremna za novi aranman s MMF-om. Aranžman je potreban ne samo zbog nedostajućeg novca u budžetu, već i zbog činjenice da taj aranžman otvara i vrta drugih finansijskih institucija. Tako je Svjetska banka obećala 768 miliona dolara do 2020. godine za reforme, te milijarda i po zvanični Brisel.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba / TV1)

– See more at: http://vijesti.ba/clanak/292775/federacija-se-probudila-vlada-funkcionira-besprijekorno#sthash.2zvWhDk3.dpufBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime