Novalić: Bio sam laka meta, ismijavali su me, šutio sam, ali rekao sam da je dosta

0
909

Fadil Novalić (Foto: Screnshoot)

U želji da građane upozna s aktivnostima, planovima i rezultatima Vlade FBiH te čuje glas naroda, kritike i savjete, federalni premijer Fadil Novalić na Facebooku je prvi put organizovao live “Večer sa premijerom”.

Građani su mu postavili mnoštvo pitanja iz brojnih oblasti. Priznao je da je na početku imao malu tremu, ali je dodao da je uživao i da će imati više ovakvih live javljanja. Kako je kazao, odlučio je da građani na ovaj način upoznaju “onakvog kakav jeste”.

Ismijavali su moj invaliditet

“Ja sam dijete iz radničke porodice, čovjek iz naroda i samo radim svoj posao. Možda baš takav bio sam laka meta i drugi su veoma lako okačili neka tuđa, svoja zlodjela na moja leđa. Do sada sam šutio. Svjedoci ste da su me ismijavali za stavljanje maske, ustvari, ismijavali su moj invaliditet”, kazao je Novalić, pokazavši ruku, na kojoj nedostaju dva prsta.

Kazao je da su te maske imale određenu štipaljku te da takve maske ne može staviti na lice.

“Srećom, promijenili su sistem”, rekao je.

Kazao je da je šutio na to jer je mislio da nije važno, a da su njegovu “šutnju mnogi iskoristili da mu natovare afere i diskreditacije”.

“Ali, u momentu kada su od mene pokušali da naprave lopova, onda sam podvukao crtu i rekao da je dosta. Zato sam ovdje, da vama i pred vama dam odgovore na istinu kakva jeste”, rekao je Novalić, u očito, emotivnom trenutku za njega.

Priznao je da mu je stalo da poraste povjerenje građana u njega.

“O ulju vam je sve jasno”

Između ostalog, premijer je ponovo upitan za poskupljenje ulja. I sam je podsjetio na svoju nedavnu viralnu izjavu, kada je, govoreći o poskupljenjima, konstatirao da se “ulja sada možete kupiti 37 posto manje nego prošle godine”.

“Danas neću naravno govoriti o procentima, jer sve vam je poznato…” rekao je Novalić, svjestan da je njegova izjava izazvala brojne reakcije.

Danas je rekao da su uljarice poskupjele na svjetskom tržištu, ali da je Vlada povećala budžet za poljoprivredu.

Između ostalog, pitali su ga da li je u Federaciji BiH moguće ponvno uvođenje restriktivnih mjera.

“Ja sam jedan od onih koji su najviše puta rekli da nikada više nećemo ponoviti lockdown. U prvom smo izgubili 26.000 radnih mjesta, 16 posto indirektnih poreza…. Veoma brzo smo shvatili da uvođenje lockdowna nikada više neće biti rješenje s nivoa Federacije BiH”, kazao je Novalić, dodavši da kantoni imaju mogućnost da to urade.

Upitan o problemima s gradnjom tunela Hranjen, kazao je da je “bespotrebno dignuta prašina”.

“Bit će nastavljena gradnja, ne samo tunela, već će biti izgrađena i cesta ka Goraždu”, rekao je Novalić.

I Krajišnici su ga pitali za povezivanje s ostatkom države.

Rekao da Vlada ima sveobuhvatan pristup. Naveo je Talgo voz koji je “prestao raditi zbog izbjeglica”, da je nedavno izdvojeno 25 miliona KM za aerodrom Bihać….

Ponižavajući doplatak za djecu

Podsjetio je da je direktor “Autocesta FBiH” Elmedin Voloder prije nekoliko dana bio prvi put u Krajini, gdje se razgovaralo o brzoj cesti Bihać–Cazin–Velika Kladuša-Granični prijelaz Maljevac.

Naveo je i cestu Lašva-Jajce, koja je do sada pominjana pod nazivom Lašva-Nević Polje. Rekao je da se počinje projektovati taj pravac. Spomenuo je i gradnju autoputa kroz Doboj, te je kazao da bi Krajišnici mogli dolaziti i autoputem do Sarajeva, kada se završi Koridor 5C.

Na pitanje Da li će se ikada desiti da dječiji doplatak bude isti u FBiH, da se obustavi diskriminacija nad djecom, za što je naveden primjer ponižavajućeg iznosa od 14 KM u ZDK, premijer je odgovorio:

“Ja da imam još neki izraz, ja bi ga dodao”, složivši se da se radi o ponižavajućem iznosu.

Pravdao se dejtonskim ovlastima, nadležnostima kantona… Međutim, kazao je da bi to pitanje moglo biti riješeno nakon usvajanja zakona o doprinosima i dohotku, kojim se proširuje osnov za oporezivanje i osigurava više novca u budžetu.

Federalni premijer je upitan i da li će biti povećan minimalac za kojeg radnici “ginu”.

“Tražimo rješenje za povećanje minimalca i postoji dobra prilika za to, ne dalje od pola godine od današnjeg dana. Ne odustajemo ni u kom slučaju od povećanja minimalca”, kazao je, između ostalog Novalić.

Održavanje ovakvih druženja s građanima najavio je dva puta mjesečno.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime