Nova runda dijaloga 11. i 12. novembra u Banjoj Luci

0
7

indexBanja Luka – Provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Maktouf i Damjanović protiv BiH” i jednakost građana pred zakonom u procesuiranju predmeta ratnih zločina, bit će glavne teme strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, sutra i u utorak, 12. novembra u Banjoj Luci.

Kako je saopćeno iz Ministarstva pravde BiH, Delegacija EU tražit će najnovije informacije od Suda BiH, nakon čega će biti diskutovano o budućoj sudskoj praksi u kontekstu usklađenosti sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava.

 -Prvog dana ove runde dijaloga biće raspravljano o do sada preduzetim mjerama na unapređenju usklađenosti i dosljednosti u primjeni materijalnog krivičnog prava u predmetima ratnih zločina, rečeno je u Ministarstvu pravde.

Delegacije EU tražit će i spisak mogućih prepreka za njegovo uspostavljanje sa prijedlogom za njihovo prevazilaženje u skladu sa ranijim preporukama Evropske komisije, kao i odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije.

Tokom ove runde dijaloga bit će razmatran i Nacrt zakona o sudovima BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTS-u.

Kako je navedeno, Ministarstvo pravde BiH predstavit će najnovije izmjene zakona koje predviđaju potpunu reformu VSTS-a, od načina izbora članova ovog organa do niza drugih izmjena kojima bi se poboljšao i unaprijedio rad ove institucije. Kada je riječ o Zakonu o sudovima BiH, on sadrži nove odredbe kojima se predviđa uspostavljanje drugostepenog suda u odnosu na Sud BiH, koji bi rješavao žalbe na presude koje donese Sud BiH.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime