Nova opasna izjava Milorada Dodika: “Čekamo trenutak u kojem ćemo tražiti dijalog može li BiH opstati, a ako ne može, šta treba učiniti”

0
4

“Čekamo trenutak u kojem ćemo tražiti da započne dijalog o tome može li BiH opstati, a ako ne može, šta treba učiniti. Promijenjene su okolnosti i sad je od kapitalne važnosti činjenica da smo od 2006. godine zaustavili prenos nadležnosti na Sarajevo”, rekao je Dodik u intervjuu za srbijanski list Alo.

On je istakao da su pritisci međunarodne zajednice uvijek vidljivi i prisutni i da se još osjeća uticaj stare američke administracije posredstvom ambasadora Morin Kormak i ljudi koji još nisu došli na red za smjenu u Vašingtonu.

Dodik je objasnio da su Kormakova i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Јi sve vrijeme upravljali u BiH, želeći da je održe iako znaju da je to teško pa su uvijek spremni da druge okrive za probleme.

Navodeći da očekuje da će se politika Zapada promijeniti kada predsjednik SAD Donald Tramp smijeni diplomate koje je prethodna američka administracija instalirala u BiH, Dodik je rekao da vjeruje u Trampove riječi da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja.

 

Dodik je poručio da će u Republici Srpskoj biti još referenduma.

“Kad god se odluči i procijeni da je potrebno da se referendumom odluči o važnim pitanjima za Republiku Srpsku, za unutrašnja pitanja, njen status ili bilo šta drugo, čak i neko regionalno pitanje kao što je ulazak u NATO, referendum će biti najnormalniji oblik izjašnjavanja ljudi”, rekao je Dodik.

On je naveo da u postoji konsezus vlasti i opozicije u Republici Srpskoj da ne žele NATO granicu na rijeci Drini, te da će gledati kako se Srbija ponaša u vezi sa NATO-om.

“Јoš smo opterećeni činjenicom da je NATO bombardovao i nas i Srbiju i ne možemo prihvatiti činjenicu da NATO strukture nasiljem otimaju našu imovinu i pokušavaju da je prepišu na BiH. I o tome ćemo odlučivati na referendumu kad za to bude vrijeme”, rekao je Dodik.

On je istakao da je politička situacija u Republici Srpskoj stabilna, institucije funkcionišu i ispunjavaju se sve zakonske obaveze.

“Republika Srpska se dobro pozicionirala u pogledu odbrane svojih nadležnosti i ustavnih ovlašćenja u skladu sa Dejtonom. Ima nekih tekućih ekonomskih problema koje rješavamo i borimo se”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su odnosi sa Srbijom odlični, a da ih karakteriše potpuno uvažavanje, dobar dijalog i potpuno razumijevanje po mnogim pitanjima.

“Veoma smo zahvalni Srbiji što pokazuje pažnju prema Srpskoj. Mi razumijemo aktuelni trenutak srpske države i u političkom i svakom drugom smislu. Smatramo da je dobro da Srbija rehabilituje svoj položaj ključnog faktora stabilnosti u regionu”, rekao je Dodik.

Na pitanje kako komentariše sve veće prisustvo Turske na ovim prostorima, Dodik je istakao da ta zemlja, bez obzira na unutrašnje turbulencije i na to ko bio na njenom čelu, nikada nije odustajala od BiH i da sve posmatra isključivo kroz prizmu turskih i bošnjačkih nacionalnih interesa.

“Prije neki dan smo u Srebrneici imali zamjenika premijera Turske, koji je dao izjavu da on BiH doživljava kao svoju i da sve što se ovdje dešava doživljava kao svoje unutrašnje pitanje. To govori da nema razlike da li je na čelu Turske Davutoglu ili neko drugi”, zaključio je Dodik.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime