Nova diskriminacija Bošnjaka u RS: Ako ne govore srpski, upišite im „bošnjački“!

2
2

56d96e81-fa98-4933-bac4-5b790a0a0a64-salkicBanja Luka – Pedagoški zavod Republike Srpske, provodeći aktivnosti na pripremi eksternog vrednovanja učenika 9. razreda u osnovnim školama, uputio je nedavno cirkularni dopis osnovnim školama u cijelom entitetu s instrukcijama direktorima i nastavnicima kako da provode pripreme.

Tada je, radi nove segregacije i jezičke diskriminacije, data instrukcija da se djeci koja ne govore srpski jezik u posebnu kolonu upisuje „bošnjački jezik“, dok djeci koja govore srpski ne treba ništa upisivati, saznaje „Dnevni avaz“.

Obrazovni sistem

Potvrđuje to i sadržaj pisma koje je potpredsjednik RS Ramiz Salkić uputio ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću, a u kojem ga obavještava da je ova instrukcija nezakonita i neustavna.

– Insistiranje da se, protivno volji Bošnjaka, bosanski jezik zove bošnjačkim najrigidniji je oblik segregacije u obrazovnom sistemu bh. entiteta RS – navodi Salkić.

On poziva Osmanovića da pomogne u rješavanju problema negiranja prava povratnika da imenuju svoj jezik u skladu sa stoljetnom jezičkom tradicijom.

– Bošnjaci, ali i mnogi drugi građani BiH, svoj jezik zovu bosanskim i niko nema pravo da mijenja ime našeg maternjeg jezika – potcrtao je Salkić u pismu.

Zakonska rješenja

Kako saznajemo, po primitku pisma Osmanović je zatražio očitovanje od Daneta Maleševića, ministra prosvjete RS. U pismu entitetskom ministru Osmanović je naglasio da se instrukcijom pravi otvorena diskriminacija među učenicima po osnovu maternjeg jezika te je ona suprotna kako ustavnim tako i zakonskim rješenjima u BiH.

– Pozivam Vas da u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima zaustavite jezičku segregaciju u RS – napisao je Osmanović, upitavši zašto se insistira na korištenju nepostojećeg imena za bosanski jezik te zašto se nigdje ne spominje hrvatski jezik.

adil-osmanovic-1

Osmanović: Zaustaviti segregaciju

On je, također, napisao i odgovor Salkiću, u kojem je naveo korake koje je poduzeo na rješavanju ovog problema. Oba pisma Osmanović je uputio i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Uredu Evropske komisije u BiH, Uredu visokog predstavnika i OSCE-u.

Dovršava se etničko čišćenje?

U pismu Osmanoviću Salkić je podsjetio na to da su djeca Bošnjaka prinuđena da pohađaju nastavu u alternativnim objektima. Podsjetio je i da škole u ovom entitetu još nose imena svetaca, imaju svoje krsne slave, a bosanski jezik je na udaru radikalnog negiranja.

– Bojimo se da je kompletna kampanja usmjerena na to da se dovrši etničko čišćenje ovog entiteta – upozorio je Salkić.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Senluk cini AGA IZ DEN HAGA,
  uvatio Karadzica Rada,
  Uvatio i SRATAKA Mladica,
  a “pritego” Tomu i VUUCICA,
  Pritego ih za Ravno Kosovo,
  da podpisu da nje njiovo,
  i da nije i da biti nece ,
  to im TAQI u BRISELU rece.
  Podpisase a nije im milo,
  da im nebi ka VOJVODI BILO.
  Gura Vucko Duduk Milorada,
  nebil kako da Bosnom zavlada,
  No i MUJO tvrda muuda
  ima,
  pa do lakta on odmjera svima.

  🙂

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime