Nova deklaracija u NSRS: Genocidom u NDH zaboraviti genocid u BiH!?

0
10

Nova deklaracija u NSRS: Genocidom u NDH zaboraviti genocid u BIH!?

BiH, Srbija – Zastupnici Saveza za promjene u Skupštini RS-a predložu ćusvajanje Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatski historičari poručuju – čelnici SDS-a su osuđivani za genocid, pa je, prije bilo kakve deklaracije, potrebno suočavanje sa vlastitom prošlošću.

Na pomolu je nova deklaracija u NSRS. Ovaj put, Savez za promjene, najavio je da će predložiti Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Židovima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Dragan Čavić – predsjednik NDP-a: lluzorno je da pričamo o karakteru stradanja Armena ili Bošnjaka, a da pri tome NSRS, u kojoj naročito koalicija na vlasti često naglašava ta srpska stradanja sada nema snage da se u NSRS nađe deklaracija koja će tretirati i ova stradanja.
Ovo naročito treba usvojiti zbog pojačane, kako je istakao Čavić, ustašizacije, ukidanja ćirilice, te obilježavanja Oluje u Hrvatskoj.

Božo Ljubić – predsjednik Hrvatskog narodnog sabora: Uvijek sam glasao za osude genocida i za osude zločina svih totalitarnih režima. Međutim, uvijek je neko nedostajao. Vrlo često su upravo srpski zastupnici, kada je u pitanju bili pitanje Srebrenice, bošnjački nisu bili spremni podržati genocid nad Armenima itd. Ne možemo selektivno tretirati nijedan zločin.
Historičar Ivo Lučić smatra da je to što želi Savez za promjene licemjerno, kao I da je to pokušaj manipuliranja i prikrivanja vlastitih grijeha iz ne tako davne prošlosti.

Ivo Lučić – član Hrvatskog Instituta za povijest: Riječ je o stranci, političkoj organizaciji pa na kraju krajeva i strani koju je međunarodni sud u više navrata osudio za genocid. Radi se, s druge strane, o inicijativi koja se podnosi u skupštini koja je nastala tako što je na njenim dijelovima počinjen genocid.

Umjesto suočavanja sa istinom i poteza koji bi vodili miru, sve dublje se zakopavaju u prošlost, smatra Lučić I to na isti način kako je ta politika činila pola stoljeća. U tom periodu, stvari su dijelili tako da su oni žrtve, a ostatak svijeta zločinac, zaključio je Lučić.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime