Norveški ambasador: ‘Kosovski Bošnjaci nemaju susjednu državu koja bi zagovarala njihove interese’

0
6

preuzmiKosovo  ̶  Norveški ambasador na Kosovu, Jan Braathu, u intervjuu za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2, uputio je kritike bošnjačkim političarima zbog velike podijeljenosti.

On je kazao da ova podjeljenost umanjuje i sam uticaj zajednice na Kosovu.

„Želeo bih da vidim veću saradnju, ali, nije na mene da to govorim, jer sam ovde samo stranac. Ali, i bošnjačkim političarima sam rekao da moraju više da saradjuju, jer će, u suprotnom, uticaj bošnjačke zajednice biti umanjen i to nije u interesu Bošnjaka na Kosovu“, kazao je ambasador.

On dodaje da postoje previše partija i koalicija za tako malu zajednicu, i da ne razume pravi razlog te podjele.

„Ne znam u čemu je problem? Zašto su ove podjele? Ali izgleda da svako želi da bude glavni. U politici, međutim, važni su rezultati, a ne ko je glavni. Nadam se da će se ovo riješiti“, istakao je ambasador.

On je izrazio nadu da će novoizabrani ministar bez portfelja, Rasim Demiri, inače iz koalicije Vakat biti veoma aktivan i da će njegova ambasada definitivno pokušati da ga podrži.

Govoreći dalje o problemima bošnjačke zajednice, ambasador je kazao da nije bio upoznat sa problemom nostrifikacije diploma kod Bošnjaka, sve do apela bošnjačkog korupsa. On je obećao da će se, nakon praznika, posvijetiti rijšavanju tog problema.

Norveška ambasada inače je do sad, sa ostalim ambasadama, radila na rešavanju istog problema kod srpske zajednice.

Ambasador Braathu je također istakao da je nesreća to što kosovski Bošnjaci nemaju neku susjednu državu a koja bi zagovarala njihove interese.

„Bošnjačka zajednica na Kosovu je treća po veličini, nakon Albanaca i Srba, ali je zajednica koja se zaboravlja. Ova zajednica nema drugu državu ili susednu državu koja bi zagovarala njihove interese. Bosna i Hercegovina je u svojim vlastitim problemima i ne gledaju van granica. Ostale zajednice na Kosovu imaju države koje zagovaraju njihove interese, a Bošnjaci to nemaju. Mislim da je to nesreća. Stvari se svode i na osnovnim pitanjima ljudskih prava i ne radi se samo o obrazovanju i nostrifikaciji, već postoje i drugi problemi u kojima je bošnjačka zajednica marginalizovana“, istakao je on.

Ambasador Braathu inače je služio u BiH od 2006 – 2011. godine.

(rtklive.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime