Nomađenje ovaca mora prestati u Bosanskom Petrovcu

0
42

Nomađenje ovaca mora prestati u Bosanskom Petrovcu

Bosanski Petrovac – Nomađenje ovaca na privatnom zemljištu stanovnika Bosanskog Petrovac će biti zaustavljeno, dogovoreno je danas na sastanku načelnika Zlatka Hujića, sa Mahmutom Jukićem, direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK, i Mesudom Hidićem, komandantom Policijske stanice Bosanski Petrovac.

„Zaustaviti ćemo bahate nomade, koje svoje ovce napasaju na privatnom zemljištem u selima oko Bosanskog Petrovca, pričinjavajući stanovnicima štetu“- rekao je načelnik Hujić.

Stanovnici mjesne zajednice Suvaja na sastanku su iznijeli probleme da se više stotina ovaca svakodnevno nalazi na njihovim njivama, koje su doveli na ispašu ovčari, iako to zemljište nikada nisu iznajmili bilo kome.

Općina Bosanski Petrovac još 2009. godine je donijela Program korištenja poljoprivrednog zemljištem, a trenutno je na snazi i Odluka o zabrani nomađenja iz 2013. godine, koja je donesena radi suzbijanje šteta od nezakonite ispaše.

„Konkretno smo se dogovori da u narednom periodu svaka poduzme mjere iz svoje nadležnosti i omogućimo stanovništvu mirno uživanje svoje imovine“- rekao je načelnik Hujić.

Osim načelnika Hujića, direktora Jukića, te komandira Hidića, na sastanku sa nekim od vlasnika zemljišta u Suvaje, prisustvovali su i glavni kantonalni inspektor za poljoprivredu, komunalni inspektor u Općini Bosanski Petrovac, te službenici službe za poljoprivredu u Općini Bosanski Petrovac.

USN.BA/cazin.netBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime